Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS akan menghantar semula senjata nuklear ke UK – Telegraph

(SeaPRwire) –   Pentagon dilaporkan sedang melihat bom B16-12 dibawa ke timur England

Amerika Syarikat merancang untuk menghantar semula senjata nuklear ke Britain buat kali pertama dalam 15 tahun, lapor Telegraph Jumaat, dengan mengutip dokumen Pentagon.

Laporan itu datang ketika berlangsungnya ketegangan berterusan antara Rusia dan NATO mengenai konflik di Ukraine, apabila sesetengah politik Barat meminta untuk bersedia untuk berhadapan bersenjata mungkin dengan Moscow.

Akhbar British itu mengutip kontrak pembelian untuk kemudahan baru di stesen Tentera Udara Diraja Lakenheath di Suffolk yang menunjukkan niat Washington untuk membawa senjata nuklear ke pangkalan itu. RAF Lakenheath dijangka akan menampung bom B61-12 yang tiga kali lebih kuat daripada bom yang dilepaskan di Hiroshima pada 1945, kata Telegraph.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova berkata tahun lepas bahawa Moscow akan terpaksa mengambil “langkah balas kompensasi” sekiranya senjata nuklear Amerika Syarikat kembali ke Britain. Rusia menuduh Barat menambah ketegangan di Eropah dan mengatakan pembesaran berterusan NATO ke timur ialah antara punca utama konflik berterusan di Ukraine.

Pegawai tinggi Eropah termasuk Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius telah bercakap tentang perlunya bersiap untuk berhadapan bersenjata mungkin penuh dengan Rusia. Minggu lepas, Ketua Jawatankuasa Tentera NATO Laksamana Rob Bauer mendesak blok itu menjadi “lebih bersedia merentasi seluruh spektrum” untuk berhadapan terus.

Ketua Perisikan Luar Negara Rusia, Sergey Naryshkin, menolak dakwaan bahawa Moscow merancang serangan terhadap NATO sebagai “perang maklumat” bertujuan untuk membenarkan “agresi hibrid berterusan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.