Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Andrew Tate diberi kemenangan di mahkamah

(SeaPRwire) –   Pengaruh kontroversi berjaya di mahkamah

Mahkamah Romania akan menimbang semula penyitaan aset dari guru ‘manosphere’ yang kontroversi Andrew Tate, yang menghadapi tuduhan berkaitan perdagangan manusia dan jenayah seks lain di negara Eropah Timur itu. Aset termasuk wang tunai, kereta mewah dan barang lain bernilai lebih kurang $4 juta.

Mahkamah Rayuan Bucharest menerima cabaran undang-undang Tate pada Isnin, membatalkan keputusan sebelum ini yang menolak permintaan untuk mengembalikan aset. Dalam keputusan baharu, pegawai diperintah untuk mempertimbangkan semula penyitaan harta, yang akan kekal di bawah kawalan kerajaan sehingga penilaian muktamad selesai.

Keputusan itu bermakna bahawa Tate – serta adiknya Tristian, yang juga menghadapi tuduhan di Romania dan memiliki sebahagian daripada harta yang disita – boleh kembali ke mahkamah untuk membuat hujah baru untuk menuntut semula aset.

Peguam bela Tate, Eugen Vidineac membincangkan perkembangan baharu pada Isnin petang, berkata “Kami menyambut keputusan hari ini dan memberi pujian kepada hakim atas apa yang kami anggap sebagai keputusan yang betul secara undang-undang dan dibenarkan.”

Dalam posting media sosial, Tate memuji hakim “bijak” kerana bersetuju untuk mempertimbangkan semula penyitaan aset, tambahnya bahawa pendakwa akan perlu membuktikan bahawa dia telah mendapatkan wang itu secara haram. “Mereka tidak akan membuktikan apa-apa kerana ia tidak pernah berlaku,” tambahnya lagi, juga mendakwa harta yang disita bernilai $27 juta dan termasuk rumah, kereta, emas dan wang tunai.

Polis dilihat mengangkut aset dari salah satu harta Tate berhampiran Bucharest pada Januari 2023, termasuk kenderaan mewah dan jam tangan bernilai jutaan.

Pihak berkuasa Romania menghadapi kedua-dua adik-beradik Tate dengan tuduhan rogol, perdagangan manusia dan membentuk kumpulan jenayah terancang tahun lepas, dan sebelum ini menahan kedua-dua warganegara AS-UK itu sebelum melepaskan mereka ke dalam tahanan rumah. Mereka tidak lagi dalam tahanan, tetapi dilarang meninggalkan negara semasa kes undang-undang bermain.

Menurut unit anti-pengganasan Romania, DIICOT, adik-beradik Tate menarik tujuh wanita dengan pengisytiharan cinta dan janji hubungan sebelum membawa mereka ke Bucharest dan memaksa mereka membuat filem porno untuk perniagaan camgirl kumpulan itu. Selain keganasan fizikal dan psikologi, wanita itu dikatakan dipaksa ke dalam hutang untuk mengekalkan mereka bekerja. Adik-beradik Tate menafikan dakwaan itu.

Mantan juara kickboks, Andrew Tate menjadi tokoh media sosial terkenal selepas muncul dalam rancangan realiti British ‘Big Brother’ pada 2016. Dia terus mempamerkan sikap angkuh dan kasar dalam media sosial, memuji kekayaannya sambil menggalakkan pengikut lelaki muda untuk membayar kursus di mana dia menjanjikan membantu mereka mengatasi kegagalan dalam hal wang dan wanita.

Kritik menuding Tate menyebarkan kesombongan dan memberi pengaruh buruk kepada lelaki muda. Dia menafikan semua dakwaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.