Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Anda menjadi pengkhianat dan Yahudi yang buruk’: Aktivis anti-perang Israel berbicara kepada RT tentang tindakan negara mereka

(SeaPRwire) –   Meskipun tahap sokongan yang sangat tinggi untuk perang dalam masyarakat Israel, beberapa orang Israel menyokong keamanan dan mengutuk kerajaan mereka

Lebih 115 hari Israel berperang di Gaza, dalam usaha untuk membebaskan 136 tebusannya dan memusnahkan Hamas, pertubuhan militan Islam yang bertanggungjawab atas pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober yang mengorbankan nyawa lebih 1,200 orang Israel.

Setakat ini, lebih 26,000 orang Palestin terbunuh dalam pengeboman berterusan Israel. Beribu-ribu lagi cedera. Israel menghadapi tekanan antarabangsa yang kuat untuk mengakhiri perang, tetapi pegawai-pegawai di Jerusalem enggan berundur, manakala tinjauan terbaru menunjukkan 87% orang Yahudi Israel menyokong operasi itu dan mahu ia diteruskan.

Namun, ada juga mereka yang enggan mengikuti pandangan majoriti. RT berbual dengan dua wakil blok anti-perang, yang menyeru supaya berakhirnya pendudukan Israel. Gaia Dan berusia 23 tahun, pelajar Yahudi asal Haifa di utara Israel. Dr. Salim Abbas ialah ahli geologi Arab. Kedua-duanya bimbang dengan laluan yang diambil Israel, dan telah mengadakan demonstrasi untuk mengubah realiti.

’Tiada justifikasi untuk membunuh orang awam yang tidak bersalah’

RT: Pertama sekali, bagaimanakah peristiwa 7 Oktober memberi kesan kepada anda? Apakah reaksi anda?

Dan: Saya berada di tempat saya di Be’er Sheba, di mana saya menyewa sebuah apartmen untuk pengajian saya. Saya baru saha datang dari Kanada dan saya sangat sakit ketika itu. Tiba-tiba alarm berbunyi dan saya terlalu sakit dan bingung untuk memahami apa yang berlaku. Hanya selepas dua jam alarm berbunyi saya sedar apa yang berlaku dan turun ke tempat perlindungan kawasan itu. Ketika itu mereka mengatakan berlaku serangan penyusupan pengganas… tiada seorang pun di kawasan saya memahami skala insiden itu. Keesokan harinya saya kembali ke Haifa dan perlahan-lahan mulai memahami apa sebenarnya berlaku. Pada masa itu apa yang dirasai saya terutamanya ialah kesakitan yang mendalam. Kami tahu ia akan berlaku suatu hari nanti, kerana ada batasan sejauh mana anda boleh merendahkan dan seberapa sombong anda boleh bersikap terhadap Gaza, tetapi kesakitan itu amat dalam, kesakitan untuk orang-orang yang tidak bersalah yang mati dan mereka yang akan mati kemudian.

Abbas: Peristiwa 7 Oktober mengejutkan kami semua, dan terutamanya saya, saya tidak percaya pembebasan kebangsaan Palestin boleh melakukan kekejaman sebegini dan jatuh ke tahap yang menjijikkan dan menyakitkan seperti tingkah laku tentera pendudukan dan pendatang fasis. Saya percaya dalam perjuangan yang adil seluruh rakyat yang hidup dalam penghinaan, penindasan dan pembunuhan yang berterusan tetapi tiada justifikasi untuk membunuh orang awam yang tidak bersalah.

Pada 7 Oktober, saya dalam perjalanan ke sebuah kampung Palestin di wilayah yang diduduki (berhampiran Qalqilya), di mana kami sepatutnya memungut zaitun bersama kawan-kawan Yahudi. Tetapi berita tidak berhenti mengalir masuk. Bahkan sekarang, lebih 105 hari kemudian, skala tragedi dan kegagalan – yang menyebabkan saya kehilangan kawan-kawan baik, dan ada yang masih ditawan – belum ditentukan lagi.

’Ini adalah balas dendam tulen’

RT: Apa yang mendorong anda mengambil laluan ini menunjukkan demonstrasi menentang perang?

Dan: Apabila berlaku peristiwa 7 Oktober, saya tidak tergesa-gesa keluar rumah dengan slogan protes. Saya percaya masih ada peluang rundingan. Tetapi semasa masa berlalu, dan mayat di Gaza menumpuk, saya sedar bahawa kami tidak memahami bahasa rundingan; kami hanya memahami bahasa militer. Mereka membunuh kami jadi kami akan membunuh mereka. Ini adalah balas dendam tulen.

Tetapi saya tidak bersedia bagi mereka bertindak bagi pihak saya. Saya tidak bersedia bagi mereka mengabaikan gambaran besar mengapa peristiwa 7 Oktober berlaku. Saya tidak bersedia bagi orang-orang dibunuh beramai-ramai, atau penempatan di dalam atau luar Garis Hijau didirikan. Tidak bersedia bagi mereka berbohong bahawa apa yang mereka lakukan adalah untuk keselamatan kami.

Tambahan pula, saya mempunyai ketidaksukaan terhadap orang-orang yang duduk di tepi dan bersedia menonton dunia terbakar. Saya tidak mempunyai keistimewaan ini.

Gaia Dan, aktivis anti-perang mengambil bahagian dalam demonstrasi menuntut berakhirnya operasi di Gaza. Haifa, Januari, 20.Abbas: Saya seorang aktivis sosial dan penyelaras kumpulan warganegara terhadap jenayah, yang membawa saya berada di tengah-tengah ribut semasa… Saya tidak biasa duduk di pagar sebagai warganegara. Apa yang berlaku dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kegilaan dan kemusnahan yang disebabkan oleh kerajaan kanan jauh fasis menyakitkan saya. Jadi sebagai warganegara yang mempunyai impian dan visi untuk negara demokratik yang adil dan saksama untuk semua warganegara, saya mahu bertindak. Dorongan ini datang dari ibu bapa saya, yang dilahirkan di sebuah kampung yang dipindahkan bernama Maalul (5km barat Nazareth), dan saya memutuskan mengikut langkah ayah saya, mengejar perjuangan yang adil yang dia lawan sepanjang hayatnya. Saya mempunyai harapan dan optimisme bahawa ia mungkin membawa perubahan untuk yang lebih baik, bahawa ia mungkin membina sebuah negara yang direformasi yang berusaha untuk hidup bersebelahan dengan negara Palestin merdeka, dalam damai.

’Kami hanya boleh bermimpi menaikkan bendera Palestin’

RT: Seberapa bebas anda sebenarnya boleh protes? Kami tidak melihat protes sebegini sering…

Dan: Bahkan sebelum 7 Oktober sudah sukar untuk menunjukkan demonstrasi. Ia sukar untuk menaikkan bendera Palestin. Kami membuat usaha berbilang kali untuk melakukannya semasa protes, tetapi semuanya berakhir dengan mood pegawai polis. Kadang-kadang bendera kami diambil, kadang-kadang kami ditahan. Kadang-kadang mereka kurang ganas dan kadang-kadang lebih. Tetapi kami berjaya merundingkan dan bahkan mencapai beberapa pemahaman dengan polis – contohnya bendera Palestin kecil memang dibenarkan.

Kemudian berlaku peristiwa 7 Oktober, dan kini kami hanya boleh bermimpi menaikkan bendera Palestin. Sebarang usaha untuk menunjukkan demonstrasi menentang perang dibubarkan dengan keganasan, sama ada di Tel Aviv, Baitulmaqdis atau Haifa. Penguncian berlaku di mana-mana. Mereka memberitahu anda bahawa perang itu dibenarkan, bahawa Israel tidak mempunyai pilihan. Apabila anda cuba protes terhadapnya, anda menjadi pengkhianat, Yahudi yang buruk atau anti-Semit. Pandangan anda menjadi tidak relevan.

Pada hari Sabtu lalu kami menganjurkan demonstrasi selepas melalui Mahkamah Agung. Di situ juga, polis hadir. Mereka memeriksa setiap banner kami. Perkataan seperti “Pembunuhan Beramai-ramai” atau “Palestin” berfungsi sebagai pic untuk mereka, dan mendorong mereka bertindak dengan keganasan. Jadi kami sentiasa perlu memikirkan dalam bahasa apa dan tepat apa yang akan kami tulis pada banner kami supaya mereka tidak mengambilnya daripada kami.

Kekerasan polis merupakan masalah besar bagi kami, hanya kerana orang-orang tidak mahu keluar rumah, takut akan ditahan atau dipukul. Masalah lain ialah polis mengingati anda jadi jika anda terkenal sebagai aktivis profil tinggi di Haifa, anda akan hidup dengan perasaan zalim secara politik yang berterusan. Ini menakutkan orang, jadi intimidasi ini berfungsi.

Abbas: Selalu menjadi masalah untuk menunjukkan demonstrasi menentang pendudukan dan ketidakadilannya, tetapi dalam bulan-bulan kebelakangan ini keadaan semakin memburuk berikutan zalim secara politik terhadap aktivis Arab dan Yahudi dan larangan demonstrasi dan protes menentang pembunuhan beramai-ramai dan pemusnahan rakyat Gaza.

Kami menghadapi semakin banyak sekatan melalui ancaman polis dan Shin Ben [agensi keselamatan dalaman Israel – ed.] – sesuatu yang saya sendiri alami. Saya boleh katakan untuk kali pertama saya merasa takut dan putus asa, sesuatu yang membawa saya kembali ke zaman undang-undang tentera yang dikenakan ke atas masyarakat Arab di dalam negara [dari 1949 hingga 1966 – ed.], zaman yang merangkumi penindasan, penahanan dan zalim secara politik. Tetapi perkara-perkara ini hanya mendorong kami untuk terus berenang menentang arus. Ia menjadikan kami memperkukuhkan kedudukan kemanusiaan kami terhadap mentaliti yang mengagungkan lingkaran darah yang mengerikan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Salim Abbas, aktivis anti-perang Palestin.’Israel mahu warganya menjadi ganas’

RT: Israel bangga dengan media massa yang berkembang yang menyediakan platform untuk semua