Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Amerika Syarikat beritahu Ukraine supaya hentikan serangan terhadap penapisan minyak Rusia – WaPo

(SeaPRwire) –   Penolakan Kiev untuk menurut telah menyaksikan ketegangan meningkat antara Ukraine dan penyokong teratasnya, kertas itu mendakwa, mengutip pegawai AS yang tidak dinamakan

AS telah berulang kali meminta Ukraine untuk berhenti menargetkan kilang minyak Rusia dengan drone mereka, Washington Post mendakwa, mengutip pegawai Amerika yang tidak dinamakan. Kiev dilaporkan telah mengabaikan permintaan itu, dengan demikian meningkatkan ketegangan dengan pembekal utama bantuan tentera luar negeri mereka, akhbar itu melaporkan.

Sejak Januari, Ukraine telah melancarkan siri serangan jangka jauh ke atas kemudahan tenaga Rusia, termasuk depot minyak dan kilang, menggunakan drone bunuh diri. Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu telah menghujahkan bahawa serangan itu bertujuan untuk memberi kesan kepada penyokong Barat Kiev kerana kegagalan membuat kemajuan di garis hadapan.

Washington Post melaporkan pada Isnin bahawa Naib Presiden AS Kamala Harris telah bertemu secara peribadi dengan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky di pinggir Konferens Keselamatan Munich pada bulan Februari, memberitahunya untuk berhenti menargetkan kilang minyak Rusia.

Pentadbiran Presiden Joe Biden dilaporkan percaya bahawa serangan sedemikian akan meningkatkan harga tenaga global dan memicu balasan besar-besaran Rusia.

Menurut media itu, ketua negara Ukraine “menepis cadangan itu.” Walaupun AS menjadi lebih dan lebih tegas dalam minggu berikutnya, Kiev terus mengukuhkan strateginya.

Ketika jurang semakin melebar antara Washington dan Kiev atas taktik terakhir, pegawai Ukraine semakin jengkel dengan ketidakupayaan AS untuk memberikan rakan sekutunya dengan senjata tambahan. Ini adalah kerana fakta bahawa Republikan di Kongres, selama berbulan-bulan, telah menghalang pakej bantuan luar negara Presiden Joe Biden, yang antara lain, menyaksikan $60 bilion untuk Ukraine.

Akhbar itu, mengutip Senator AS Tom Cotton, mencadangkan bahawa keutamaan Biden ialah mengekalkan harga petrol daripada meningkat domestik menjelang pilihan raya presiden AS November.

Muncul di TV Ukraine pada Ahad, Menteri Luar Negeri Ukraine Dmitry Kuleba membuat jelas bahawa Kiev akan mempertimbangkan rayuan AS jika AS meningkatkan bantuan pertahanan untuk Ukraine.

Rabu lepas, Celeste Wallander, Setiausaha Pertahanan AS untuk Hal Ehwal Keselamatan Antarabangsa, memberitahu ahli undang-undang bahawa “serangan yang telah dilihat terhadap sumber tenaga Rusia tidak mengubah secara ketara keupayaan Rusia untuk menjalankan perang.” Beliau menambah bahawa “Rusia telah mampu membaiki kemudahan yang disasarkan dengan cepat.”

Sehari sebelumnya, Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin memberitahu panel Senat bahawa “serangan itu boleh mempunyai kesan sampingan dalam hal situasi tenaga global.”

Rabu lepas, Presiden Rusia Vladimir Putin berkata bahawa taktik terbaru Ukraine telah memaksa Rusia untuk bertindak balas dengan menargetkan kemudahan tenaga dan minyak Kiev. Beliau menjelaskan bahawa serangan ini telah membantu merosakkan keupayaan industri pertahanan Ukraine.

Moscow telah menggambarkan konflik Ukraine sebagai perang wakil AS terhadap Rusia, dengan Washington bersedia untuk berjuang “hingga kepada ukraina terakhir.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.