Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli Parlimen Jerman meluluskan undang-undang melonggarkan pengusiran

(SeaPRwire) –   Undang-undang baru memperluas tempoh tahanan bagi pemohon suaka yang gagal untuk menjadikannya lebih sukar untuk mengelakkan deportasi

Parlimen Jerman telah meluluskan undang-undang yang memudahkan deportasi pemohon suaka yang gagal. Walau bagaimanapun, undang-undang itu telah dikecam dari kedua-dua belah spektrum politik, dengan konservatif memanggil langkah-langkah yang tidak mencukupi dan kiri-kiri menjerit atas kekejaman yang dirasakan mereka.

Pada November, Canselor Olaf Scholz menyatakan sekatan terhadap “migrasi tidak sah” sebagai objektif kabinetnya. Beliau juga mendedahkan bahawa Berlin sedang mempertimbangkan kemungkinan memproses permohonan suaka di negara ketiga di luar Kesatuan Eropah.

Pada masa yang sama, Wall Street Journal melaporkan bahawa kerajaan Jerman sedang mempertimbangkan negara-negara Afrika Kenya, Ghana, Senegal dan Maghribi sebagai rakan kongsi yang berpotensi.

Undang-undang baru yang diluluskan oleh Bundestag pada Khamis malam, antara lain, memanjangkan tempoh tahanan sebelum deportasi dari sepuluh ke 28 hari, kecuali bagi keluarga dengan kanak-kanak dan kanak-kanak yang tidak dijaga. Kanak-kanak terakhir tidak boleh diletakkan dalam tahanan.

Ini seharusnya dapat mencegah situasi di mana pemohon suaka yang gagal sekadar bersembunyi apabila tarikh deportasi menghampiri dan menunggu sehingga jendela prosedur ditutup. Selain itu, mulai sekarang, pihak berkuasa tidak perlu memaklumkan deportasi bila mereka seharusnya dibuang dari negara. Pengecualian satu-satunya adalah keluarga dengan kanak-kanak di bawah 12 tahun.

Selain itu, undang-undang baru memberi polis lebih banyak hak untuk mencari tempat tinggal pendatang bagi memudahkan pengenalpastian pemohon suaka. Mulai sekarang, pegawai juga dibenarkan mengakses telefon bimbit asing yang mendakwa telah hilang kad pengenalan mereka dalam mencari butiran peribadi.

Undang-undang juga memperluas asas untuk deportasi termasuk mereka yang memasuki Jerman dengan dokumen palsu, melakukan jenayah anti-Semit serta menyertai kumpulan jenayah.

“Mereka yang tidak mempunyai hak untuk tinggal di Jerman perlu meninggalkan Jerman,” kata Menteri Dalam Negeri Nancy Faeser, menambah bahawa undang-undang baru bertujuan untuk menjadikan imigresen sah lebih diterima dalam mata masyarakat dan memudahkan integrasi.

Walau bagaimanapun, pengkritik dari pihak kanan Alternative for Germany (AFD) dan parti konservatif Christian-Democratic (CDU) mendakwa pindaan yang diluluskan oleh parti Hijau telah menjadikan undang-undang baru tidak berdaya.

Ahli Parlimen CDU Christoph de Vries menolak undang-undang baru sebagai “tidak berfungsi” yang tidak akan menyentuh krisis pendatang. Parti Kiri, sebaliknya, mengecamnya sebagai serangan ke atas hak asasi individu.

Sepanjang tahun 2023, Jerman menyaksikan peningkatan besar dalam kedatangan baru selain lebih satu juta pelarian Ukraine yang telah menyeberangi negara itu sejak Februari 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.