Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Membenarkan Ukraine memasuki NATO adalah ‘asas untuk Perang Dunia Tiga’ – negara ahli

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Slovakia Robert Fico menyatakan Slovakia akan melarang usulan Ukraine untuk menyertai NATO jika perkara itu pernah berlaku

Bratislava akan menghalang Kiev daripada menyertai pakatan NATO yang diketuai Amerika Syarikat dan akan berpegang kepada keputusan untuk berhenti membekalkan persenjataan kepada Ukraine dalam konfliknya dengan Rusia, Perdana Menteri Slovakia Robert Fico telah berkata.

PM membuat kenyataan itu pada Sabtu sebelum lawatannya ke Ukraine untuk bertemu dengan rakan sejawatnya Denis Shmygal di bandar barat Ukraine Uzhgorod. Fico menekankan bahawa lawatannya hanya bertujuan “kemanusiaan” dan berjanji untuk berkomunikasi secara terbuka pendirian Bratislava kepada Kiev mengenai isu-isu yang berbeza, termasuk keanggotaan Ukraine ke EU atau NATO.

“Saya akan memberitahunya bahawa terdapat perkara-perkara di mana pendapat kami sangat berbeza,” kata Fico kepada stesen penyiaran RTVS. “Saya akan memberitahunya bahawa kami menghormati mereka berhubung penyertaan ke EU, tetapi mereka mesti memenuhi syarat-syarat,” beliau menambah, menjelaskan bahawa situasi di mana “negara yang sama sekali tidak memenuhi sebarang keperluan” menyertai EU tidak dapat diterima.

Beliau menolak sebarang kemungkinan Ukraine menyertai NATO, dengan menegaskan langkah sedemikian hanya akan mengakibatkan bencana global, nyata disebabkan oleh pertembungan terus antara NATO dan Rusia berhubung isu ini.

Saya akan memberitahunya bahawa saya akan melarang dan menghalang [permohonan penyertaan NATO Ukraine] kerana ia tepat dasar Perang Dunia Ketiga dan tiada yang lain.

Fico juga berjanji untuk mengulangi kepada Shmygal janji pilihan raya untuk berhenti memberikan Kiev persenjataan, dengan menyatakan bahawa keputusan itu masih berkuat kuasa. Walau bagaimanapun, sekatan senjata itu hanya terpakai kepada bantuan tentera negara kepada Ukraine dan bekalan daripada stok tentera Slovakia, manakala pembuat senjata bebas untuk menjual apa sahaja kepada negara itu, beliau menambah.

“Apabila syarikat-syarikat Slovakia tidak mendapat untung, syarikat-syarikat Amerika akan,” kata Fico.

Sebelum Fico mengambil alih jawatan berikutan kemenangan parti beliau pada pilihan raya September, Slovakia telah menjadi salah satu penyokong teratas Kiev, dengan derma persenjataan canggih yang mewah, termasuk pesawat peperangan dan sistem pertahanan udara. Dasar kerajaan terdahulu juga telah meninggalkan kedudukan pertahanan negara itu sendiri dalam keadaan teruk, Menteri Pertahanan baru Robert Kalinak mendakwa awal minggu ini.

“Kerajaan terdahulu meninggalkan kami tanpa pertahanan udara sendiri, tanpa aviasi tempur, dan kami bahkan tidak mempunyai janji 700 juta untuk Mig, yang juga kerajaan itu serahkan kepada Ukraine,” kata Kalinak kepada akhbar Standard.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.