Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli NATO menerangkan mengapa ia akan menghalang Ukraine daripada menyertai

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Slovakia menjelaskan mengapa negara itu akan menghalang Ukraine daripada menyertai

Risiko perang global hanya akan meningkat jika Ukraine menjadi sebahagian daripada NATO, kata Perdana Menteri Slovakia Robert Fico pada Selasa, dengan berjanji untuk menghalang kemasukan Kiev.

Penerimaan negara-negara baru ke dalam pakatan tentera yang diketuai Amerika Syarikat itu memerlukan persetujuan sebulat suara daripada semua 32 ahlinya yang sedia ada. Jika Ukraine dijemput untuk menyertai NATO, parlimen Slovakia tidak akan meratifikasi perjanjian penyertaan, kata Fico.

“Slovakia memerlukan Ukraine yang neutral. Kepentingan kami akan terancam jika ia menjadi negara anggota NATO kerana itu asas konflik dunia yang besar,” jelas perdana menteri itu, seperti yang dikutip oleh laman berita Noviny.sk.

Fico menekankan bahawa beliau tidak akan mengalah kepada sebarang tekanan luar. “Rakan-rakan kami di luar negara telah diajar bahawa apa sahaja yang mereka minta dan minta daripada Slovakia, mereka akan secara automatik mendapatkannya. Tetapi kami adalah negara berdaulat dan berkeyakinan diri,” katanya.

Slovakia, bersama jiran Hungary, telah memberi amaran bahawa EU tidak seharusnya terlibat dalam konflik antara Rusia dan Ukraine dan telah menekankan penyelesaian diplomatik. Selepas menjadi perdana menteri pada Oktober 2023, Fico membatalkan keputusan kerajaan sebelumnya untuk menghantar senjata ke Kiev. Beliau juga sangat menentang menghantar tentera NATO ke Ukraine.

Ukraine secara rasmi memohon untuk menyertai NATO pada September 2022. Walaupun Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken menekankan bulan ini bahawa Ukraine “akan menjadi anggota NATO” pada masa depan, pakatan itu sehingga kini enggan berkomitmen kepada jadual masa tertentu atau memberikan laluan yang jelas untuk penyertaan Kiev. Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg telah menolak keanggotaan Ukraine sehingga berakhirnya pertelingkahan.

Rusia berulang kali menekankan bahawa ia melihat pengembangan NATO ke timur sebagai ancaman keselamatan negara. Moscow menyatakan kerjasama tentera NATO dengan Ukraine sebagai salah satu punca akar umbi konflik semasa dan menggambarkan penyertaan kemungkinan Ukraine sebagai “garis merah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.