Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kerajaan AS mahukan pintu belakang ke Telegram – pengasas

(SeaPRwire) –   Pengasas IT berketurunan Rusia Pavel Durov berkata bahawa beliau telah “dipaksa” oleh FBI semasa beliau menetap di Amerika Syarikat.

Kerajaan Amerika Syarikat ingin mempunyai pintu belakang ke Telegram bagi memungkinkan pengawasan pengguna, kata pengasas platform media sosial itu Pavel Durov dalam temubual dengan wartawan Amerika Tucker Carlson. Perhatian daripada FBI merupakan salah satu sebab Durov meninggalkan idea untuk menubuhkan syarikat di San Francisco, katanya.

Lahir di St Petersburg, Durov pertama kali mengasaskan VK, jawapan Rusia kepada Facebook, bersama adik lelakinya Nikolay. Kedua-dua beradik kemudiannya membangunkan perkhidmatan mesej Telegram dan platform media sosial, yang menggambarkan dirinya sebagai salah satu alat komunikasi yang paling selamat dan terlindungi.

Durov menjual sahamnya di VK dan meninggalkan Rusia pada 2014 kerana percanggahan dengan kerajaan. Beliau menetap di beberapa negara sambil mencari tempat terbaik untuk menjalankan Telegram, dan akhirnya menetap di Dubai.

Dalam temubual yang diterbitkan pada Rabu, Durov berkata bahawa beliau pernah melawat Amerika Syarikat beberapa kali dan pernah bertemu dengan bekas CEO Twitter Jack Dorsey. Beliau berada di bawah pengawasan FBI, yang menjadikan kediamannya di Amerika Syarikat tidak selesa, katanya.

“Kami terlalu banyak perhatian daripada FBI, agensi keselamatan, di mana sahaja kami pergi,” kata Durov kepada Carlson, menggambarkan pengalaman itu sebagai “membimbangkan.”

Menurut Durov, salah seorang pekerjanya pernah memberitahunya bahawa beliau pernah dihampiri oleh kerajaan Amerika Syarikat. “Terdapat usaha rahsia untuk mengambil pekerja saya di belakang saya oleh pegawai siberkeselamatan,” kata ahli perniagaan itu.

“Mereka cuba meyakinkan beliau untuk menggunakan alat sumber terbuka tertentu yang kemudiannya akan disatukan ke dalam kod Telegram yang, dalam pemahaman saya, akan berfungsi sebagai pintu belakang,” kata Durov. Beliau menambah bahawa beliau mempercayai kisah pekerjanya. “Tiada sebab bagi jurutera saya untuk membuat cerita (sedemikian).”

Durov kemudiannya berkata bahawa beliau juga telah “mengalami tekanan serupa secara peribadi” di Amerika Syarikat, di mana pegawai penguatkuasa undang-undang menghampirinya berulang kali.

Setiap kali saya pergi ke Amerika Syarikat, saya akan dihampiri oleh dua ejen FBI di lapangan terbang, bertanya soalan. Pada satu masa, saya sarapan pada pukul 9 pagi dan FBI tiba di rumah sewaan saya.

“Pemahaman saya ialah mereka mahu menubuhkan hubungan untuk mengawal Telegram lebih baik. Saya faham bahawa mereka hanya mengerjakan tugas. [Tetapi] bagi kami, menjalankan platform media sosial berfokus privasi, mungkin bukanlah persekitaran terbaik untuk berada di sana,” jelas Durov.

Pengusaha teknologi itu mengakui bahawa Telegram pernah digunakan oleh penganjur protes di banyak negara di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, beliau menekankan bahawa beliau mahu platform itu kekal neutral secara politik dan tidak mengambil sebarang pihak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.