Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Abbas Juma: Rancangan nuklear Iran jelas. Cukup baca undang-undang Islam sendiri

(SeaPRwire) –   Doktrin Tehran adalah berdasarkan fatwa undang-undang Islam, yang secara tegas melarang senjata pemusnahan besar-besaran yang tidak membezakan

Dalam cahaya konflik terus menerus yang meletus antara Israel dan Iran, khabar angin bahawa Republik Islam itu boleh menghasilkan senjata nuklear mula beredar sekali lagi. Selain itu, hanya beberapa hari yang lalu Reuters dan media lain melaporkan seorang komander kanan Pengawal Revolusi Islam (IRGC) mengatakan bahawa Iran mungkin mengkaji semula doktrin nuklearnya berikutan ancaman Israel.

AS, EU, dan Israel telah lama bimbang bahawa Iran mungkin menghasilkan senjata nuklear, dan telah menggunakan ancaman ini untuk membenarkan tindakan mereka terhadap Republik Islam. Walau bagaimanapun, penting untuk memahami bahawa doktrin nuklear Iran berdasarkan fatwa (penentuan berdasarkan undang-undang Islam) yang dikeluarkan oleh Pemimpin Agung negara itu. Menurut fatwa ini, penghasilan senjata nuklear adalah dosa. Bagaimanapun, lawan Iran tidak percaya kepada kesungguhan penentuan ini dan, mereka mencadangkan, ia boleh ditarik balik pada bila-bila masa.

Perkara tidak semudah itu

Pada 17 dan 18 April, Persidangan Antarabangsa Tehran Pertama mengenai Pembatasan Senjata dan Bukan Penyebaran diadakan. Moto persidangan ini adalah “Tenaga nuklear untuk semua, senjata nuklear untuk tiada.” Di situ, Ali Akbar Velayati, penasihat Pemimpin Agung Iran, membaca mesej Ayatollah Khamenei di hadapan pegawai dan ahli delegasi dan pertubuhan antarabangsa yang pelbagai.

“Semua anda tahu bahawa, tanpa kedatangan Imam Mahdi yang diharapkan oleh orang Syiah, sistem undang-undang Syiah berdasarkan pendapat pakar berwibawa dan sangat berkelayakan dalam bidang undang-undang Islam (yang keputusan Iran berdasarkan). Ulama agama ini mengeluarkan fatwa yang menunjukkan dengan jelas sama ada sesuatu tindakan dibenarkan atau tidak. Satu [isu penting] adalah kelayakan penghasilan dan penggunaan senjata pemusnahan besar-besaran (senjata kimia, biologi, dan nuklear) …”.

Ayatollah Khamenei telah menganalisis dengan teliti akibat penggunaan senjata nuklear oleh Amerika di Jepun serta penggunaan senjata kimia terhadap Iran semasa perang Iran-Iraq, dan menyatakan pendiriannya mengenai isu ini:

“Kami percaya bahawa, selain senjata nuklear, jenis senjata pemusnahan besar-besaran yang lain, seperti senjata kimia dan biologi, juga membawa ancaman serius kepada kemanusiaan. Bangsa Iran, yang sendiri merupakan mangsa senjata kimia, merasakan lebih daripada mana-mana bangsa bahaya yang disebabkan oleh penghasilan dan pengumpulan senjata sedemikian, dan bersedia menggunakan semua kemudahannya untuk menangani ancaman sedemikian. Kami menganggap penggunaan senjata sedemikian sebagai haraam [dilarang] dan percaya bahawa ia adalah tanggungjawab setiap orang untuk berusaha menjamin kemanusiaan terhadap bencana besar ini.”

Pada tempoh 2010 hingga 2015, pihak berkuasa agama yang lain, seperti ayatollah Makarem Shirazi, Jafar Subhani, Noori-Hamedani, dan Javadi Amoli, juga mengeluarkan fatwa yang melarang penghasilan dan penggunaan senjata pemusnahan besar-besaran.

Tetapi adakah fatwa yang dikeluarkan boleh diubah atau dibatalkan? Adakah kedudukan Iran dalam hal ini boleh berubah? Dari sudut undang-undang Islam, tentunya tidak. Undang-undang Islam menyatakan sebab-sebab jelas untuk ini.

Mengapa Iran tidak boleh menghasilkan senjata nuklear

Senjata nuklear dan sinaran yang dihasilkan daripada penggunaannya mengancam alam sekitar, menyebabkan kemusnahan tanaman dan kematian anak keturunan. Ayat 205 Surah al-Baqarah berkata: “Dan apabila dia pergi, dia berusaha di seluruh tanah untuk menyebabkan gangguan di dalamnya dan memusnahkan tanaman dan haiwan. Dan Allah tidak suka gangguan.”

Perlindungan alam sekitar, pemeliharaan hidupan manusia dan tumbuhan adalah tanggungjawab setiap Muslim di bawah Syariah, undang-undang Islam. Penghasilan dan pengumpulan senjata nuklear, walaupun tidak pernah digunakan, mungkin membahayakan nyawa manusia di planet ini akibat kesilapan manusia. Menurut undang-undang Islam, ini tidak dapat diterima.

Islam percaya bahawa kemenangan mesti dicapai dengan cara yang munasabah, sah, dan berperikemanusiaan.

Berkenaan peraturan peperangan, Islam secara ketat melarang membunuh orang awam, wanita, kanak-kanak dan warga tua, serta serangan terhadap infrastruktur awam.

Ini adalah prinsip-prinsip utama peperangan dalam Islam:

Pertama, mesti ada pemisahan jelas antara anggota tentera dan orang awam. Kedua, orang awam tidak boleh menjadi sasaran. Kemudian, senjata yang digunakan dalam serangan mesti sepadan dengan matlamat yang diingini (tentera). Prinsip keempat adalah prinsip keperluan. Penghasilan, pengumpulan, dan penggunaan senjata nuklear bertentangan dengan keempat-empat prinsip peperangan.

Banyak hadis, yang merupakan kata-kata atau tradisi Nabi Muhammad s.a.w., juga melarang mencederakan alam sekitar dan orang-orang yang tidak dapat mempertahankan diri. Sebagai contoh, Ali ibn Abu Talib (sepupu dan menantu Nabi Muhammad s.a.w.) berkata bahawa Nabi melarang menambah bahan kimia ke dalam sumber air – walaupun ke air sumber musuh – kerana ini mungkin membahayakan orang awam.

Adakah lubang keluar?

Iran menyokong perjanjian yang akan melarang penghasilan, penyebaran, dan pengumpulan senjata pemusnahan besar-besaran, dan umumnya mematuhi perjanjian sedemikian. Rakyat Iran boleh mendakwa kekal setia kepada perjanjian yang ditandatangani – tidak seperti Amerika, yang menandatangani perjanjian nuklear dengan Tehran di bawah presiden satu tetapi secara sepihak menarik diri daripadanya apabila pentadbiran di Rumah Putih berubah.

Beberapa orang mengatakan bahawa Iran adalah negara Syiah, dan dalam Islam Syiah terdapat konsep disebut taqiyya, yang membenarkan seseorang menyembunyikan kepercayaan, keyakinan, dan sebagainya di hadapan bahaya. Kritikannya mengatakan Iran menutup niat agresifnya dengan prinsip kemanusiaan dan agama palsu. Idea ini pada dasarnya salah, kerana taqiyya hanya mengenai melindungi dan memelihara agama seseorang – contohnya, jika umat Islam dalam bahaya dibunuh kerana kepercayaan agama mereka.

Taqiyya dilarang jika kemanusiaan dalam bahaya dimusnahkan, atau jika ia menyumbang kepada penyebaran ketidakadilan dan ketidaktentuan. Oleh itu, taqiyya tidak boleh diterapkan kepada penghasilan senjata nuklear.

Berdasarkan undang-undang Islam, Pemimpin Agung Iran membuat keputusan muktamad untuk melarang penghasilan dan penggunaan senjata pemusnahan besar-besaran. AS, Israel, dan negara-negara Eropah mengetahui ini dengan baik. Pada masa yang sama, Iran memerlukan tenaga nuklear aman – dan tidak ada apa-apa yang membahayakan atau tidak baik tentang ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.