Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Traced Mobile Security Menang Innovate UK Smart Grant untuk Menyelesaikan Ancaman Mobile Phishing yang Semakin Meningkat

Traced logo

(SeaPRwire) –   Syarikat startup keselamatan siber, Traced Mobile Security, mengumumkan hari ini bahawa mereka berjaya memohon pembiayaan daripada Innovate UK (sebahagian daripada UK Research Institute) untuk terus membangunkan pendekatan baharu bagi melindungi SME dan pengguna terhadap serangan phishing melalui telefon bimbit.

Oxford, United Kingdom Jan 18, 2024  – Syarikat keselamatan telefon bimbit berpangkalan di Oxford, Traced, hari ini mengumumkan anugerah geran yang dicita-citakan daripada Innovate UK (sebahagian daripada UK Research Institute) untuk terus membangunkan perlindungan bagi SME dan pengguna terhadap serangan phishing melalui telefon bimbit.

Masalah phishing melalui telefon bimbit

Penjenayah siber menyasarkan individu dan organisasi dengan serangan phishing melalui telefon bimbit – melalui kod QR, SMS, Whatsapp, media sosial dan e-mel – untuk menipu mereka memberikan data sensitif.

Ini membawa cabaran serius dan mahal bagi organisasi, pengguna dan ekonomi[1]:

  • Organisasi mengalami kebocoran data dan serangan siber yang merosakkan sebagai akibat langsung daripada serangan phishing melalui telefon bimbit[2].
  • Pengguna yang jatuh mangsa kepada scam phishing melalui telefon bimbit mengalami trauma emosi dan boleh mengalami kehilangan masa dan wang peribadi yang besar.

Penyelesaian ini sudah menyelesaikan cabaran privasi dan kekompleksan yang dihadapi oleh pembekal MTD lain, dengan berkongsi maklumat minimum dengan majikan daripada peranti peribadi, dan memberi tumpuan kepada kemudahan penggunaan.

Apakah projek yang disokong oleh Innovate UK?

Traced memenangi pertandingan geran Smart Januari 2024 Innovate UK untuk membangunkan keupayaan Intra-industry Cloud Lookup berasaskan AI yang baharu yang akan membolehkannya mengesan phishing melalui telefon bimbit dengan lebih tepat berbanding mana-mana penyelesaian MTD yang ada sekarang.

Traced sudah menggunakan teknologi VPN Peranti untuk mengimbas lalu lintas web daripada semua aplikasi di peranti mudah alih, dan model Pembelajaran Mendalam Traced dilatih pada set data phishing melalui telefon bimbitnya, dan mampu mengesan pautan web jahat yang diketahui dengan ketepatan ~98% dalam ujian Traced.

Geran itu akan membiayai penyelidikan dan pembangunan teknologi baharu yang secara selektif mengimbas pautan web yang mencurigakan dan menyeberangi mereka dengan data phishing merentasi 60+ pembekal industri, membolehkan pasukan Traced meningkatkan penyelesaian MTDnya.

Apakah kesan projek Traced?

Inovasi ini dijangka menjadi perubahan besar – menyediakan prestasi rangkaian yang lebih baik, ketepatan pengesanan yang lebih tinggi, masa pengesanan yang lebih cepat dan kesan yang lebih rendah kepada hayat bateri berbanding penyelesaian sedia ada.

Dengan berjaya mengintegrasikan inovasi ini ke dalam aplikasi MTD Trustd dan menghalang ancaman phishing melalui telefon bimbit yang berterusan[3], ini akan membawa kepada:

  • Pencegahan serangan siber yang mahal bagi perniagaan,
  • Pengurangan penipuan identiti dan bank bagi pengguna,
  • Peningkatan keselamatan telefon bimbit kebangsaan, dan
  • Membantu UK mencapai objektif Net Sifar Alam Sekitarnya[4].

Komen daripada Traced

“Kami bertujuan membangunkan keupayaan Intra-industry Cloud Lookup yang menggunakan AI untuk mengesan phishing melalui telefon bimbit dengan lebih tepat berbanding penyelesaian sedia ada. Pembiayaan daripada Innovate UK adalah luar biasa. Ia bermakna kami boleh maju penyelidikan kami jauh lebih pantas – yang sangat penting dalam industri ini di mana kami berhadapan dengan sumber hampir tidak terhad kepada pencipta malware. Kelajuan dan inovasi adalah kritikal jika kami mahu mengekalkan langkah hadapan penjenayah siber.”

“Kejayaan projek R & D ini akan memberi kesan positif jauh ke hadapan ke atas perniagaan dan pengguna UK, menghalang cabaran peningkatan phishing dan kesan kewangan, emosi dan reputasi yang berkaitan yang ini sedang menyebabkan.”

Atribusi: Benedict Jones, Pengasas Bersama dan Ketua Eksekutif Traced Mobile Security

Gambar kepala dan bio boleh didapati dalam Kitar Media:

Rujukan

[1] Global State of Mobile Phishing, Lookout,

[2] Serangan phishing SMS ke atas Twilio, Bleeping Computer

[3] Apakah phishing melalui telefon bimbit? Traced https://traced.app/what-is-mobile-phishing/

[4] Dengan membolehkan pekerja mengakses data syarikat secara selamat daripada peranti peribadi, tiada keperluan untuk peranti kedua milik syarikat. Pelepasan karbon dikurangkan, membantu UK mencapai objektif Net Sifar Alam Sekitarnya.

— HABIS —

Nota untuk Editor

Mengenai Traced

Pada tahun 2020, Traced memulakan pembangunan aplikasi Perlindungan Ancaman Mobile (MTD) Trustd untuk Android, iOS dan iPadOS. Traced telah memenangi beberapa anugerah keselamatan siber dan bekerja dengan program MISA Microsoft, Koalisi Terhadap Stalkerware, dan NCSC untuk Usahawan Permulaan. Dengan menggabungkan maklumat ancaman daripada 300,000+ peranti mudah alih dilindungi dengan pembekal industri lain, teknologi AI Traced yang sentiasa berkembang kekal satu langkah hadapan penjenayah siber.

Mengenai Innovate UK

Innovate UK, sebahagian daripada UK Research and Innovation, sedang mencipta masa depan yang lebih baik dengan memberi inspirasi, melibatkan dan melabur dalam perniagaan yang membangunkan inovasi yang mengubah kehidupan.

Kami memberikan sektor tertumpu kepada kepakaran, kemudahan dan pembiayaan untuk menguji, mempamerkan dan memajukan idea mereka, memacu produktiviti dan pertumbuhan ekonomi UK. Sertai rangkaian dan komuniti inovator kami untuk merealisasikan potensi idea anda dan mempercepatkan pertumbuhan perniagaan. Innovate UK: mengilhami inovasi perniagaan.

Imej

  • Logo Traced dan gambar Pengasas: https://traced.app/press-kit/
  • Logo UKRI dan Innovate UK: https://ukri.frontify.com/d/zgfuBB2r7aAg/brand-basics?#/brand-basics/our-logos
UKRI Innovate UK logoInnovate UK Smart Grant image

Media Contact

Benedict Jones

Sumber :Traced Ltd

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.