Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘The U.S. Is on an Unsustainable Fiscal Path’ kata Jerome Powell

Jerome Powell

(SeaPRwire) –   Ketua Federal Reserve, Jerome Powell telah berkata bahawa kini ‘Amerika Syarikat berada di landasan kewangan tidak mampan’, yang merupakan perkara yang membimbangkan bagi kerajaan Amerika Syarikat.

Sunnyvale, California 4 Februari 2024  – , Ketua Federal Reserve baru-baru ini telah berkata ‘Amerika Syarikat berada di landasan kewangan tidak mampan’. Beliau telah membuat kenyataan dalam temubual ’60 Minutes’ dengan . Beliau juga telah menambah ‘kerajaan persekutuan AS berada di landasan kewangan tidak mampan. Dan ia hanya bermakna bahawa hutang sedang berkembang lebih pantas daripada ekonomi. Jadi, ia tidak mampan. Saya tidak fikir ia sama sekali kontroversi’.

Menurut data terkini yang diberikan oleh Jabatan Harta AS, hutang telah . Dalam tempoh tiga bulan, hutang telah meningkat sebanyak $1 trillion. Perbelanjaan kerajaan telah meningkat tiga kali ganda dan kerana itulah, hutang telah meningkat sebanyak ini. Ramai yang mempersoalkan bahawa pada masa ini apabila hutang sedang berkembang sebanyak ini, mengapa kerajaan tidak cuba mengawalnya?

Sementara itu, ia juga mula diketahui bahawa pembiayaan empat agensi persekutuan akan tamat pada 1 Mac. Pembiayaan lain untuk kerajaan akan tamat pada 8 bulan yang sama. Had pembiayaan telah mencapai tahap tertentu, yang menjadikan situasi lebih sukar. Presiden Biden dan Ahli-ahli Republikan Rumah telah mengalami masalah ini sejak musim bunga lepas.

Kini penarafan kredit AS yang diberikan oleh Fitch Ratings telah menurun daripada ‘AAA’ ke ‘AA+’. Disebabkan hutang negara, penarafan kredit semakin hari semakin jatuh. Tetapi Ketua Fed masih percaya bahawa ‘ekonomi berada di tempat yang baik’. Di tengah-tengah semua ini, ekonomi sedang berkembang pada kadar yang sederhana. Inflasi pada Disember 2022 adalah pada 9 peratus dan ia juga menurun kepada 3.4 pada Disember.

Dalam temubual, Powell menyatakan lebih dengan berkata ‘Saya akan katakan, dan saya telah katakan semalam, bahawa saya fikir ia tidak mungkin bahawa jawatankuasa ini akan mencapai tahap keyakinan itu pada masa untuk mesyuarat Mac, yang dalam tujuh minggu’. Beliau juga telah berkata ‘Jenis-jenis perkara yang akan membuat kami mahu bergerak lebih awal adalah jika kami melihat kelemahan dalam pasaran buruh atau jika kami melihat inflasi benar-benar menurun dengan meyakinkan’.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :Daniel Martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.