Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tesla telah menamatkan perkhidmatan 10% pekerja globalnya baru-baru ini

(SeaPRwire) –   Syarikat Tesla yang dimiliki Elon Musk baru-baru ini telah melalui pemberhentian massa. Setakat ini, 10% daripada tenaga kerjanya di seluruh dunia telah dikurangkan pada 15 April.

Bengaluru, Karnataka 6 Mei 2024  – Tesla terus merekonstruksi tenaganya dan membuat pelbagai perubahan kepada kelesuan pemasaran. Elon Musk telah memecat beratus-ratus orang dalam masa terdekat, yang mengejutkan semua orang. Ramai pekerja syarikat itu telah diberhentikan semalaman dan itu menjadikan perkara lebih sukar bagi semua. Ramai pekerja syarikat itu telah berkata mereka diberhentikan semalaman dan tidak dibenarkan masuk pejabat pada hari seterusnya. Setakat ini, diketahui bahawa mereka telah memecat hampir 10% daripada tenaga kerja global. Pengurangan dalam syarikat itu membawa kepada pertumbuhan yang pesat.

Pada 15 April, Nico Murillo telah diberhentikan daripada Tesla. Beliau telah berada dalam syarikat itu selama 5 tahun. Beliau agak terkejut bahawa selepas menyumbang masa yang begitu lama kepada syarikat itu, beliau telah diberhentikan dengan cara ini. Beliau telah memberikan segala usahanya untuk kebaikan syarikat. Dalam satu pos LinkedIn baru-baru ini, beliau juga berkongsi bahawa, beliau pernah tidur di kereta untuk mengelakkan menghabiskan masa berpergian. Beliau telah berkongsi ‘Pada satu ketika pada tahun 2023, saya malah rela tidur di dalam kereta saya pada hari kerja hanya untuk mengelakkan berulang-alik ke pejabat. Mandi di kilang dan tidur di tempat letak kereta’.

Semasa berkongsi kisahnya, beliau berkata bahawa lebih kurang pada pukul 4.30 pagi pada 15 April beliau tidak dapat log masuk ke akaunnya dan akaunnya telah dimatikan. Menganggapnya sebagai masalah teknologi, beliau mengabaikannya. Walau bagaimanapun, pada pukul 5 pagi beliau mendapati mesej akhir pemberhentian. Beliau juga menambah lagi dengan berkata ‘Saya biasanya memeriksa e-mel semasa perjalanan autopilot saya ke pejabat (perjalanan 1 jam 30 minit) E-mel dibaca: “Sayangnya akibat daripada penyusunan semula ini, jawatan anda telah dimansuhkan”. Tepat selepas itu, diketahui bahawa ramai pekerja telah diberhentikan daripada syarikat itu, yang pastinya menjadi perkara yang membimbangkan bagi semua.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :Daniel Martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.