Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Syarikat Teknologi AS Nvidia Melancarkan Cip AI Terbaru

Nvidia CEO Jensen Huang

(SeaPRwire) –   Nvidia telah mengumumkan cip AI terbaru mereka ‘Blackwell’, yang telah mendapat banyak perhatian baru-baru ini. Cip AI ini akan membawa perubahan besar dalam industri global.

San Jose, California Mar 19, 2024  – Syarikat teknologi Amerika, Nvidia baru-baru ini mendedahkan cip AI baru mereka. Menurut laporan mereka, ia diketahui bahawa kecerdasan buatan boleh melaksanakan sebarang kerja 30 kali lebih cepat. Ia syarikat yang mempunyai hampir 80% pasaran dan mempunyai keupayaan untuk mendominasi semua.

Setakat ini, ia diketahui bahawa Nvidia adalah syarikat ketiga yang paling bernilai di Amerika Syarikat. Ketua eksekutif cip baru ‘Blackwell’, Jensen Huang telah memberi banyak butiran mengenainya. Beliau berkata ‘Saya harap anda sedar ini bukan konsert’. Dengan cip baru ini, Nvidia membawa banyak perubahan, yang akan kita ketahui dengan setiap hari berlalu. Syarikat itu akan memberitahu semua orang apa keupayaan cip AI terbaru ini.

Di sisi lain, penyelidik Technalysis, Bob O’Donnell telah mengatakan beberapa perkara mengenai cip ini. Beliau telah menyatakan ‘bunyi gemuruh telah berada di udara… Saya tidak pernah melihat sesuatu seperti ini dalam industri teknologi dalam masa yang agak lama’. Selain itu, beliau juga berkata ‘Sebenarnya, sesetengah orang membuat analogi ke hari-hari awal jenis pembentangan Steve Jobs’.

Nvidia adalah syarikat yang merupakan pembekal terbesar untuk syarikat seperti Google, Microsoft, Apple, dan OpenAI. Jadi, cip ini akan tersedia untuk semua syarikat-syarikat besar ini. Daripada ini, ia boleh difahami bahawa ia akan dilaksanakan dengan sangat cepat oleh semua syarikat-syarikat ini. Kini kecerdasan buatan telah menjadi salah satu perkara terbesar untuk setiap usaha. Kecerdasan buatan boleh membawa banyak perubahan mendadak dalam setiap industri. Dan itulah sebabnya, ia terus berkembang dengan setiap hari berlalu.

Syarikat Nvidia ditubuhkan pada tahun 1993 dan pada asalnya bekerja untuk cip grafik komputer. Berkenaan syarikat ini dan sahamnya Bob O’Donnell menyatakan beberapa perkara lagi dan berkata ‘walaupun Nvidia kehilangan beberapa bahagian pasaran, mereka masih boleh membesar perniagaan keseluruhan mereka kerana terdapat banyak peluang untuk semua orang’.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :daniel martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.