Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Platform penstriman langsung Amazon Twitch TV sedang mengurangkan 35% kakitangannya

(SeaPRwire) –  

New Delhi, Delhi Jan 10, 2024  – Laman streaming langsung Amazon Inc., Twitch TV akan mengurangkan 500 pekerja, yang kira-kira 35% daripada jumlah pekerja mereka. Pelbagai sumber yang mengetahui rancangan ini telah mendedahkan fakta ini. Pemotongan ini mungkin diumumkan pada hari Rabu. Ini telah mencetuskan kebimbangan terhadap kerugian Twitch dan selepas beberapa eksekutif kanan meninggalkan syarikat dalam tempoh yang sangat pendek beberapa bulan lalu. Tetapi jurucakap Twitch TV telah benar-benar menafikan kenyataan ini.

Twitch TV ialah laman web streaming langsung berskala besar yang menyokong 1.8 bilion jam kandungan video langsung. Walaupun ketergantungan Twitch terhadap infrastruktur Amazon, platform ini sangat mahal. Ketua Eksekutif Twitch Dan Clancy menulis dalam satu catatan blog pada bulan Disember bahawa syarikat itu akan menghentikan operasinya di Korea Selatan, di mana kosnya “terlalu mahal”.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Twitch telah meningkatkan pengiklanannya, sembilan tahun selepas Amazon mengambil alih syarikat itu. Tetapi masih, perniagaannya tidak menguntungkan mengikut pelbagai sumber. Pada bulan-bulan penutup tahun 2023, beberapa eksekutif kanan mengumumkan peletakan jawatan mereka dari syarikat itu. Senarai eksekutif termasuk Ketua Produk Twitch, Ketua Pelanggan, dan Ketua Kandungan. Selain itu, Twitch juga kehilangan Ketua Hasil; beliau bertanggungjawab untuk Twitch dari dalam Unit Iklan Amazon.

Jurucakap Twitch yang terkenal berkata, “Ia sentiasa menyedihkan apabila pemimpin berbakat berpindah untuk mengejar peluang baru,” pada masa itu. Beliau juga menambah, “Kami sangat berterima kasih atas sumbangan mereka kepada Twitch dan komuniti kami, dan mengharapkan mereka semua kejayaan.” Semua bekas pekerja Twitch telah enggan memberikan sebarang komen mengenai topik ini.

Clancy datang ke jawatan itu pada bulan Mac 2023, dan sejak itu beliau telah berada pada lawatan kebajikan lintas negara untuk memperbaiki hubungan dengan selebriti permainan. Selebriti-selebriti ini mendapatkan penghidupan mereka berdasarkan Twitch. Beberapa daripada mereka telah terganggu dengan pendekatan asal Twitch terhadap iklan, sebelum ini. Tetapi mereka gembira selepas mengetahui tentang keinginan Clancy untuk mendengar kebimbangan mereka. Menurut mereka, selepas membantah selama beberapa tahun kini ia boleh menghapuskan gelaran terasing dari penggunanya.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :Daniel Martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.