Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pertanian dan Agtech Start up inovasi di DXA Invest

DXA Invest Farmers

(SeaPRwire) –   DXA diversification in Agribusiness Fintech

New York City, New York Jan 10, 2024  – DXA Expands Portfolio into High-Tech Agribusiness Services

DXA Invest sedang meluaskan portfolio syarikat-syarikat permulaan Brazilnya dengan mengambil kedudukan yang signifikan dalam sektor pertanian Brazil yang besar. Pada awal tahun ini, firma pelaburan Rio de Janeiro itu memimpin pusingan pembiayaan sebanyak BRL 28 juta (USD 5.7 juta) kepada A de Agro, syarikat Agri-FinTech Brazil. Syarikat ini menyediakan perkhidmatan analisis tanaman berteknologi tinggi berdasarkan pembelajaran mesin proprietari kepada sektor pertanian Brazil. Pusingan pembiayaan terkini ini diikuti sumbangan daripada SP Ventures, SVG Partners, dan BTG Pactual. DXA mempunyai rekod panjang dan berjaya dengan pelaburan dalam syarikat permulaan seperti Zee Dog, BeautyforAll, Greenpeople, DOCG, dan Modern Logistics.

Penyelarasan DXA ke agri-fintech selari dengan strategi syarikat untuk mencari pelaburan alternatif yang mampu berkembang dalam persekitaran operasi ekonomi yang pelbagai berbeza daripada aset tradisional. Strategi ini telah membawa pelabur besar dan kaya untuk semakin menyukai pilihan pelaburan ini dalam usaha mencari pulangan yang lebih tinggi. Ini diperkukuhkan oleh transformasi digital yang membolehkan pelabur berskala lebih kecil turut serta dalam pelaburan ekuiti swasta yang sebelum ini tidak dapat diakses.

“Sebagai syarikat pertama yang mengurus platform kewangan digital 100 peratus di Brazil, DXA berada dalam kedudukan unik untuk menawarkan pelanggan-pelanggannya akses ke pelaburan dalam syarikat-syarikat permulaan fintech negara ini ” menyatakan Oscar Decotelli CEO DXA Invest. Sejak akhir wabak, Brazil telah menunggangi gelombang pelaburan dalam permulaan serantau ini yang memancarkan entiti-entiti teknologi tinggi ini ke dalam sorotan. Pada tahun 2024, DXA Invest berhasrat memainkan peranan semakin penting dalam trend ini dengan bekerjasama dengan syarikat-syarikat ekuiti swasta lain dalam menyediakan pelaburan besar-besaran bersama dalam agri-tech dan petani-petani komoditi perdagangan.

Pertanian diiktiraf sebagai pemacu utama pertumbuhan ekonomi Brazil dengan industri diramalkan menjana AS$ 234 bilion tahun ini. Hampir 50 peratus perdagangan luar negara Brazil terdiri daripada produk-produk agribisnis, menjadikan negara itu eksporter pertanian keempat terbesar di dunia. Industri ini juga menyokong pelbagai aktiviti ekonomi tambahan seperti mesin-mesin pertanian, baja, penyimpanan dan logistik serta perkhidmatan kewangan.

Amerika Latin kini merupakan kawasan pertumbuhan utama untuk pengembangan keusahawanan dan peningkatan syarikat-syarikat permulaan yang disokong modal ventura, menandakan kebangkitan kewangan serta daya tarikan serantau ini kepada pelabur. Bukti ini adalah aliran pelaburan tanpa sempadan ke dalam syarikat-syarikat permulaan sejak akhir wabak. Trend ini disokong oleh pengiktirafan inovasi Amerika Latin, pasaran berpelbagai dan kelas pertengahan yang berkembang sebagai asas kepada pangkalan pengguna yang kukuh.

Aliran masuk pelaburan ke serantau ini memberi manfaat positif kepada keuntungan syarikat-syarikat Fintech dari segi keuntungan dan pematangan. Pada masa ini, syarikat-syarikat teknologi di serantau ini mewakili hanya 1.5 peratus KDNK, menunjukkan potensi jelas untuk pengembangan. Berdasarkan pandangan ini, DXA Invest komited mengambil kedudukan tambahan dan besar-besaran dalam syarikat-syarikat permulaan Brazil, termasuk agribisnis berasaskan teknologi, sepanjang tahun 2024.

About DXA Invest

DXA akan mengekalkan fokusnya ke atas syarikat-syarikat Brazil bersaiz kecil hingga sederhana pada peringkat pembangunan awal mereka. Dengan lebih AS$200 juta dikendalikan sekarang, peningkatan langganan yang dijangka tahun ini kepada perniagaan ekuiti swastanya akan menandakan peningkatan material dalam modal DXA serta mengembangkan portfolio syarikat-syarikat yang dilaburkan secara mendadak. Melalui model rakan kongsi, DXA mempunyai lebih 20 firma penasihat menggunakan platformnya, yang secara keseluruhannya mempunyai lebih 50 ribu pelanggan. DXA Invest mempunyai pejabat di Sao Paulo, Rio de Janeiro, dan New York.

Media Contact

Private Equity

305 300 8257

125 Park Ave 25th Floor NY 10017

Sumber :DXA invest.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.