Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mozilla Menuduh Pembuat Pelayar Web Dominan Menggunakan Tindakan Kotor untuk Merosakkan Firefox

Mozilla Firefox

(SeaPRwire) –  

Vilnius, Vilniaus Jan 31, 2024  – Sejak munculnya pembuat pelayar web terkemuka seperti, Google, Apple, dan Microsoft, Mozilla telah berjuang dengan sangat keras. Menurut Mozilla, mereka menggunakan pintasan mudah untuk memenangkan pengguna tambahan. Dan tipu daya ini telah merosakkan penggunaan alat carian bebas yang bebas seperti Mozilla Firefox.

Pada tahun 1988 Mozilla, sebuah komuniti perisian telah ditubuhkan. Dan sejak itu mereka telah membangunkan alat perisian bebas yang unik. Pelayar web mereka Firefox pernah menjadi salah satu pemain yang paling menonjol dan “dominan” dalam bidang ini untuk sementara waktu. Tetapi, sejak Google, Apple, dan Microsoft melancarkan pelayar web eksklusif mereka, orang mula menyimpang ke arah pilihan yang lebih cekap daripada Firefox.

Menurut satu kenyataan blog yang dikeluarkan oleh Mozilla, ia berkata, “Cara yang betul untuk memenangi pengguna ialah membina produk yang lebih baik, tetapi pintasan boleh menjadi tidak dapat ditolak – dan terdapat sejarah panjang syarikat memanfaatkan kawalan peranti dan sistem pengendalian mereka untuk memihak kepada pelayar web sendiri.” Syarikat itu berkata bahawa pelayar web seharusnya membuat lebih sukar untuk memuat turun apa-apa tanpa sebab yang sah atau sumber untuk pengguna. Tetapi, pelayar web ini telah berkompromi secara meluas dalam kuantiti ini.

Mozilla telah melancarkan penjejak isu baharu untuk menjamin carian web dan Google Chrome, Microsoft Edge dan Apple Safari telah dipanggil untuk ini. Selepas menyaksikan ini, Mozilla telah memutuskan untuk bersuara tentang bagaimana platform ini bertujuan untuk merosakkan kedudukan Firefox, walaupun mereka telah menjaga perkara bersih selama bertahun-tahun. Syarikat itu berkata: “Kami fikir sudah tiba masanya untuk menerbitkan kebimbangan ini menggunakan proses dan alat yang sama kami gunakan untuk membangunkan kedudukan terhadap piawaian teknikal muncul.”

Sebagai contoh, Apple telah melarang mana-mana enjin carian pihak ketiga pada sistem eksklusif Apple. Ini telah sepenuhnya membatasi pengguna Apple daripada mendapatkan apa-apa data daripada mana-mana pelayar lain selain Safari Apple. Beberapa ciri Windows telah dilancarkan untuk Microsoft Edge secara eksklusif. Dan yang sama berlaku untuk Google juga, beberapa ciri eksklusif adalah untuk pengguna Android sahaja. Menurut Mozilla orang seharusnya berhak untuk pilihan dan tidak seharusnya dipaksa dengan cara apa pun.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :Daniel Martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.