Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Inisiatif Baru Amazon Just Walk Out Bergantung Kepada 1000 Orang India

(SeaPRwire) –   Amazon telah memperkenalkan ‘Just Walk Out’ di mana bil runcit akan dijana melalui sensor dan kamera. 1000 orang India adalah sebahagian daripada projek baharu ini.

Seattle, Washington Apr 3, 2024  –  Amazon memperkenalkan ciri Just Walk Out untuk kedai runcit segarnya. Inisiatif ini telah diambil di Amerika Syarikat sehingga kini. Dengan bantuan kecerdasan buatan, mereka akan menawarkan kemudahan sistem pembayaran sendiri. Dengan teknologi khusus ini, seseorang akan mendapat bil semasa keluar dari kedai. Bil akan disediakan dengan bantuan sensor dan kamera. Bil akan dijana berdasarkan barangan yang ditambah ke dalam troli. Ia merupakan inisiatif yang mungkin berguna untuk semua. Amazon menyatakan ‘Pencapaian ini merupakan gabungan penglihatan komputer, pengenalan objek, sensor maju, model pembelajaran mesin mendalam, dan kecerdasan buatan generatif – jenis kecerdasan buatan yang baru-baru ini menarik perhatian awam’.

Timbalan Presiden Just Walk Out, Jon Jenkins telah menyatakan ‘Teknologi kami mampu membezakan pelanggan antara satu sama lain, tanpa mengumpul atau menggunakan sebarang maklumat biometrik mereka. Teknologi Just Walk Out mengesan apabila tangan seorang pembeli berinteraksi dengan produk di rak. Apabila itu berlaku, algoritma pembelajaran mesin memastikan item yang betul ditambah ke dalam troli maya – semua tanpa pengetahuan khusus tentang individu’.

Daripada satu laporan, diketahui bahawa ‘Lebih daripada separuh kedai Amazon Fresh dilengkapi dengan Just Walk Out. Teknologi itu membolehkan pelanggan mengelakkan pembayaran sepenuhnya dengan mengimbas kod QR apabila mereka memasuki kedai. Walaupun ia kelihatan sepenuhnya automatik, Just Walk Out bergantung kepada lebih daripada 1,000 orang di India menonton dan melabel video untuk memastikan pembayaran tepat. Penjaga kasir sekadar dipindahkan ke luar tapak, dan mereka menonton anda semasa membeli-belah’.

Amazon cuba menawarkan kemudahan teknologi maju kepada pelanggannya. Tetapi ia mungkin agak sukar untuk mengekalkan semua peralatan. Menurut laporan, diketahui bahawa semua ini agak mahal dan juga sukar untuk dikekalkan. Dan itulah sebabnya semua orang menanti Just Walk Out untuk sepenuhnya dilaksanakan.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :Daniel Martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.