Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Indian Tyre Recycling menggalakkan kitar semula yang lestari dan bertanggungjawab: MRAI

Sanjay Mehta President MRAI

(SeaPRwire) –   (MRAI), Persatuan Kebangsaan tertinggi mewakili Industri Kitar Semula India menangani kebimbangan alam sekitar dan keselamatan yang dibangkitkan dalam artikel-artikel terbaru mengenai pengimportan tayar buangan ke India.

New Delhi, Delhi Feb 29, 2024  – Material Recycling Association of India (MRAI), persatuan kebangsaan tertinggi mewakili Industri Kitar Semula India, menangani kebimbangan alam sekitar dan keselamatan yang dibangkitkan dalam artikel-artikel terbaru mengenai pengimportan tayar buangan ke India. Sambil mengakui kebimbangan ini, MRAI menekankan perlunya mengambil pandangan menyeluruh tentang isu ini.

Kemajuan India yang memuji dalam kitar semula tayar telah menyumbang secara ketara kepada ekonomi kitar, mengurangkan bergantung kepada sumber asli. Industri yang merangkumi tikar getah, tali pengangkut, padang sukan, dan pembinaan jalan semakin menggunakan produk getah kitar semula sebagai alternatif mampan, mengurangkan impak alam sekitar.

Walaupun jumlah tayar buangan yang diimport agak besar, teknologi terkini digunakan untuk memproses tayar-tayar ini dengan cekap menjadi bahan-bahan bernilai. Bahan-bahan ini mendapat aplikasi merentasi pelbagai industri, menyumbang kepada pengurangan sisa dan pemuliharaan alam sekitar.

Usaha sedang dijalankan untuk menangani kebimbangan mengenai pelupusan dan jualan tayar buangan yang tidak betul. Inisiatif kerjasama antara persatuan industri, badan-badan kerajaan, dan agensi-agensi alam sekitar bertujuan membangunkan dan melaksanakan peraturan memastikan amalan pengurusan sisa yang bertanggungjawab.

MRAI memuji organisasi seperti Lembaga Kawalan Pencemaran Alam Sekitar Pusat dan Kementerian Alam Sekitar, Hutan dan Perubahan Iklim untuk pendekatan proaktif mereka dalam melaksanakan peraturan mengawal pengimportan tayar buangan dan menggalakkan amalan mesra alam sekitar.

Titik Utama:

  • Sistem Kitar Semula Cekap: Infrastruktur kitar semula India yang kukuh memastikan tiada tayar buangan dibiarkan, membantah dakwaan India sebagai tapak pelupusan. Industri kitar semula tayar secara aktif menyumbang kepada ekonomi kitar, mencipta nilai dan menggalakkan kemampanan alam sekitar.
  • Peluang Ekonomi dan Pekerjaan: Getah buangan dan keluli yang dipulihkan menyumbang kepada pembuatan produk baru, memberikan nilai ekonomi dan mencipta puluhan ribu peluang pekerjaan. Ini menggambarkan manfaat sosio-ekonomi kitar semula tayar.
  • Penggantian Produk Import: Getah pulih menggantikan import produk bernilai tinggi seperti bitumen dan getah semula jadi, mengurangkan bergantung kepada import dan menggalakkan kemandirian India dalam sektor utama.

Statistik Pandangan mengenai Import Skrap Getah ke India (Kuantiti unit dalam ribuan):

Tahun 2019-2020: 956,358.19

Tahun 2020-2021: 10,634.05

Tahun 2021-2022: 33,909.06

Tahun 2022-2023: 966,171.38

Tahun 2023-2024 (Apr-Dis): 1,028,735.88

Pada 2022-23, kuantiti pengimportan tayar buangan meningkat mendadak disebabkan projek peluasan sedia ada dan pelaburan loji baru menanggapi permintaan yang meningkat untuk produk bernilai tambah.

Pirolosis dan Tenaga Sisa: Penyelesaian Mampan

Pirolosis berdiri sebagai kaedah terbukti dan mesra alam, diterima di India dan seluruh dunia, menawarkan penyelesaian mampan Tenaga Sisa. Pendekatan inovatif ini tidak sahaja menangani kekurangan tenaga tetapi juga secara aktif menyumbang untuk mengurangkan bergantung kepada bahan api fosil. Industri pirolosis yang berkembang pesat di India, dengan unit-unit ditubuhkan di seluruh negara, memainkan peranan penting, menguruskan lebih 60% sisa tayar tempatan dengan berkesan.

Lembaga Kawalan Pencemaran Alam Sekitar Pusat (LKPAS) berada di garis hadapan menangani kebimbangan keselamatan dan pelepasan daripada unit-unit pirolosis. Berkolaborasi dengan institusi-institusi terkemuka seperti NEERI, LKPAS, dan IIT Delhi, LKPAS telah dengan teliti merangka dan menyemak Prosedur Operasi Piawai. Selain itu, Kementerian Alam Sekitar, Hutan dan Perubahan Iklim telah mengambil langkah proaktif dengan membataskan pengimportan sisa tayar secara eksklusif kepada industri pirolosis. Usaha-usaha ini menekankan komitmen terhadap amalan pengurusan sisa yang bertanggungjawab, memastikan kemampanan alam sekitar.

MRAI adalah Persatuan Kebangsaan tertinggi mewakili Industri Kitar Semula India. Berkomitmen untuk menggalakkan sektor kitar semula yang mampan dan bertanggungjawab, MRAI menyokong amalan mesra alam, pertumbuhan ekonomi, dan penciptaan pekerjaan. Dengan visi menyeluruh, MRAI secara aktif menyokong inisiatif yang mengintegrasikan penjagaan alam sekitar dengan kemajuan sosio-ekonomi, memainkan peranan penting dalam membentuk masa depan industri kitar semula India.

Untuk pertanyaan dan maklumat tambahan, emel kami di:

Terokai lebih di:

Media Contact

Synthesis Media & Communication Pvt. Ltd.

09820504803

1209, A-wing Kailas Business Park,

Sumber :Synthesis Media & Communication Pvt. Ltd.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.