Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Facebook dan Instagram Tiada untuk Ribu-ribu Pengguna Global

(SeaPRwire) –   Sejak Mac, Facebook dan Instagram telah mengalami gangguan untuk beribu-ribu pengguna. Selepas menghadapi semua masalah ini, banyak netizen telah berkata ‘Semoga kekal’.

Bengaluru, Karnataka 15 Mei 2024  – Platform media sosial terkenal seperti Instagram dan Facebook mengalami gangguan untuk beribu-ribu pengguna global. Laman pelacakan Downdetector telah melaporkan bahawa laman-laman ini mengalami gangguan untuk banyak netizen. Masalah ini bermula pada bulan Mac apabila banyak orang membuat aduan bahawa akaun mereka log keluar dengan sendirinya. Setakat ini, diketahui bahawa lebih daripada 18 ribu aduan telah dibuat. Keseluruhan 59% pengguna mengalami masalah ini, yang menyukarkan semua orang. 34% pengguna mengalami masalah sambungan server dan 7% pengguna mengalami isu-isu berkaitan log masuk ke aplikasi.

Meta sedang mengumpul semua laporan dan berusaha untuk menyelesaikan masalah. Syarikat pemantauan internet NetBlocks telah memberi maklumat melalui X bahawa dua aplikasi ini mengalami ‘gangguan antarabangsa’. NetBlocks telah berkongsi ‘Platform Meta termasuk Instagram dan Facebook sedang mengalami gangguan antarabangsa; insiden tidak berkaitan dengan gangguan internet peringkat negara atau penapisan #InstagramDown #FacebookDown’. Pengguna Facebook dan Instagram telah membuat pelbagai pos mengenai ini di X. Salah seorang daripadanya telah berkata ‘Sesuatu telah gagal. Terdapat masalah dan laman tidak dapat dimuatkan.

Pengguna Instagram yang lain telah menyatakan mereka menerima mesej yang menyatakan ‘rusuhan memuatkan media’. Oleh itu, pengguna platform media sosial ini sedang mengalami banyak masalah sekarang. Seorang pengguna Instagram berkata di X ‘Adakah Instagram mengalami gangguan, saya fikir hanya saya sahaja yang mengalami masalah internet?’ satu pengguna secara sarkastik berkata ‘Bagaimana saya hendak membuat aduan tentang perut saya yang sakit apabila Instagram mengalami gangguan’. Seorang lagi individu telah berkata ‘Saya bersumpah tiada aplikasi lain yang mengalami gangguan sekerap Instagram’. Salah seorang netizen berkata ‘Saya tidak pernah sedar betapa ketergantungannya saya kepada ig sehingga saya berada dalam situasi ini sekali lagi’. Apabila NetBlocks membuat pos mengenai masalah ini, seorang pengguna berkata ‘Semoga kekal’. Tiada penyelesaian setakat ini. Semua orang sedang menunggu Meta untuk memperbaiki masalah dan membuatnya seperti masa sebelumnya.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :Daniel Martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.