Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Chipmetrics Mendapatkan Pendanaan Peluang Bijak € 2.4 Juta Untuk Mempercepat Inovasi Produk Dan Ekspansi Global.

Founders and management team of Chipmetrics Ltd

(SeaPRwire) –  

Joensuu, Pohjois-Karjala Jan 24, 2024  – Chipmetrics Ltd, syarikat teknologi Pengendapan Lapis Atom (ALD) dan peneraju dalam unsur ujian bentuk tinggi aspek 3D untuk metrologi pembuatan bahan nipis dan bahan filem nipis generasi hadapan, dengan bangganya mengumumkan penutupan berjaya dalam pusingan pelaburan 2.4 juta euro. Konsortium pelabur antarabangsa diketuai oleh High-Tech Gründerfonds (HTGF) dan diketuai bersama oleh OCCIDENT dari Jerman. Pelabur lain ialah Innovestor, REDSTONE dan BALD Engineering. Pelaburan besar ini menjadi bukti kepada kemajuan melonjak Chipmetrics dalam teknologi ujian metrologi PillarHall®, meletakkan syarikat sebagai pemimpin dalam pengukuran konformaliti dalam proses pengendapan bahan. Dana yang dikumpul akan menjadi penting dalam mempercepat usaha pembangunan produk Chipmetric, meningkatkan keupayaan pengeluaran, dan meluaskan kehadiran pasaran dengan asas pelanggan antarabangsa sedia ada.

Mikko Utriainen, pengasas dan CEO yang berwawasan bagi Chipmetrics, menekankan peranan pelaburan dalam memacu usaha inovatif dan peluasan pasaran global syarikat. “Pelaburan ini memberi dorongan kepada rancangan pertumbuhan dan pencapaian teknologi kami. Kami komited untuk meningkatkan portfolio produk kami, menambah baik penyelesaian pengukuran kami, dan memperkukuhkan jaringan jualan global kami” Utriainen menyatakan.

Olaf Joeressen, Pengurus Pelaburan Kanan HTGF memberi komen: “Tumpuan pasukan terhadap penyampaian penyelesaian inovatif kepada pelanggan mereka adalah menakjubkan, dan saya berharap lebih banyak inovasi produk dan perkhidmatan yang disampaikan oleh Chipmetrics!”

Pengurus pelaburan Simon Schild von Spannenberg dari OCCIDENT meneruskan: “Chipmetrics sudah menubuhkan kedudukan terkenal dalam pembangunan proses filem nipis dengan ujian metrologi PillarHall® Lateral High Aspect Ratio (LHAR) mereka. Produk Chipmetrics meyakinkan dengan antaramuka pengguna, ketepatan, kelajuan, dan kecekapan kos dalam pengukuran 3D yang kompleks. Pelaburan kami mencerminkan keyakinan kami terhadap pasukan Chipmetrics dan kejayaan teknologi sangat inovatif ini di pasaran semikonduktor global.”

Tentang Chipmetrics

Chipmetrics Oy membangunkan dan menyampaikan penyelesaian metrologi untuk proses pembuatan industri semikonduktor. Perniagaan syarikat berdasarkan jualan cip metrologi inovatif dan perkhidmatan pengukuran yang aplikasinya tertumpu kepada teknologi ALD. Produk utama syarikat ialah cip metrologi PillarHall® untuk pengukuran kesesuaian lapisan nipis proses. Syarikat ditubuhkan pada 2019 dan ibu pejabatnya terletak di Joensuu, Finland. Selain itu, syarikat mempunyai pekerja dan rakan jualan di Jepun, Korea Selatan, Amerika Syarikat, dan Jerman.

Untuk maklumat lanjut, lawati .

Tentang High-Tech Gründerfonds

Pelabur benih High-Tech Gründerfonds (HTGF) membiayai startup teknologi berskala pertumbuhan dan menyokong lebih 700 startup sejak 2005. Dengan pelancaran dana keempatnya, HTGF kini mempunyai lebih kurang 1.4 bilion euro di bawah pengurusan. Pasukan pengurus pelaburan dan pakar startup berpengalaman menyokong syarikat muda dengan kepakaran, semangat keusahawanan dan dedikasi. Fokus HTGF adalah pada startup teknologi tinggi dalam bidang teknologi digital, teknologi perindustrian, sains hidup, kimia dan bidang berkaitan. Setakat ini, pelabur luaran telah melaburkan lebih 5 bilion euro modal ke portfolio HTGF melalui lebih 2,000 pusingan pembiayaan susulan. Selain itu, HTGF sudah berjaya menjual saham dalam lebih 170 syarikat. Pelabur dana ini dalam kerjasama awam-swasta termasuk Kementerian Ekonomi dan Tindakan Iklim Jerman, KfW Capital dan 45 syarikat pelbagai industri.

Untuk maklumat lanjut di .

Tentang OCCIDENT

OCCIDENT adalah pelabur modal usaha antarabangsa dengan pejabat di Munich dan Zug, dimiliki sendiri dan melabur asetnya sendiri. Misi syarikat adalah memberi sumbangan positif kepada masyarakat melalui pelaburan mampan dan bermakna. OCCIDENT melabur dalam startup teknologi mendalam inovatif dengan teknologi cemerlang, peluang aplikasi meluas dan potensi pembangunan lanjut dalam bidang sains hidup, teknologi perindustrian dan digital. OCCIDENT bertindak sebagai pemboleh jangka panjang untuk startup sangat inovatif dan pengasas berwawasan.

Lebih di

Tentang Innovestor

Innovestor adalah syarikat pelaburan Finland yang memberi tumpuan kepada modal usaha dan hartanah. Selain itu, kami menawarkan perkhidmatan venturing korporat. Firma kini menguruskan enam dana VC bernilai lebih 250 juta euro. Terdiri daripada hampir 100 syarikat pertumbuhan merentasi pelbagai sektor teknologi dan sains hidup & kesihatan, ia mewakili salah satu portfolio modal usaha swasta terbesar di Nordik. Misi kami adalah untuk membuat wang yang baik.

Lebih di:

Tentang Redstone

Redstone, beribu pejabat di Berlin dengan pejabat di Zurich dan Helsinki, adalah syarikat modal usaha awal Eropah yang mengikuti strategi pelaburan terpilih. Dengan pendekatan berpanduan data, Redstone membangunkan kepakaran sektor yang berharga, membina rangkaian bernilai untuk portfolio. Sebagai salah satu pelabur modal usaha awal yang paling aktif di Eropah, Redstone mengurus portfolio pelbagai yang merangkumi lebih 80 syarikat, memberi tumpuan kepada Dunia Dibina, Iklim, Fintech, Teknologi Perindustrian, Impak Sosial, dan Kuantum.

Maklumat Hubungan:

Mikko Utriainen, CEO, Chipmetrics Ltd

Emel: ;

Tel: +358 10 348 1344

Gambar Lampiran:

Pasukan pengasas dan pengurusan Chipmetrics Ltd. Orang-orang dalam gambar, dari kiri ke kanan: Feng Gao (CTO), Pasi Hyttinen (CDO) dan Mikko Utriainen (CEO).

Maklumat Media

Chipmetrics

Sumber :Chipmetrics

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.