Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Zelensky siap mengiringi Trump ke garis depan

(SeaPRwire) –   Pemimpin Ukraine mahu mengiringi Trump ke garis hadapan

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah menawarkan untuk memberi Donald Trump lawatan ke barisan pertempuran Kiev dengan pasukan Rusia, dengan mengatakan calon presiden pembangkang utama Amerika Syarikat perlu melihat konflik itu dengan mata sendiri sebelum membuat keputusan dasar.

“Jika dia akan datang, saya bersedia bahkan untuk pergi dengannya ke garis hadapan,” kata Zelensky pada Sabtu di Persidangan Keselamatan Munich. “Saya fikir jika kita dalam dialog bagaimana untuk menamatkan perang, kita perlu menunjukkan kepada orang yang membuat keputusan, apa maksudnya – perang sebenar, bukan di Instagram.”

Trump kini menjadi calon Republikan yang mendahului dalam beberapa kaji selidik untuk menghadapi Presiden Demokrat yang menjawat jawatan Joe Biden dalam pilihan raya presiden AS tahun ini. Bekas presiden AS berulang kali mendakwa bahawa dia akan menamatkan konflik di Ukraine dalam tempoh 24 jam selepas mengambil jawatan semula dengan memaksa Zelensky dan Presiden Rusia Vladimir Putin untuk rundingan.

Pemimpin Ukraine itu mengejek dakwaan itu sekurang-kurangnya dua kali dalam beberapa bulan yang lalu, dengan mencadangkan bahawa Trump perlu melawat negaranya untuk melihat skala konflik dengan mata sendiri. “Jika dia boleh datang ke sini, saya akan memerlukan 24 minit – ya, 24 minit – untuk menerangkan kepada Presiden Trump bahawa dia tidak boleh menguruskan perang ini,” kata Zelensky pada November.

Beliau membuat kenyataan serupa pada Januari, dengan berkata, “Ya, sila, Donald Trump: Saya menjemput anda ke Ukraine, ke Kiev. Jika anda boleh menghentikan perang dalam tempoh 24 jam, saya fikir cukup datang ke Kiev, pada mana-mana hari saya berada di sini.”

Zelensky mengelak daripada mengkritik bekas pemimpin AS itu pada Sabtu dan merujuk kepadanya sebagai “Encik Trump,” mungkin berusaha untuk mengelakkan menjauhkan dirinya. Walaupun dia berhadapan dengan empat dakwaan jenayah dan beberapa kes sivil, Trump mendahului Biden dalam beberapa kaji selidik. Dia telah mendesak Kongres Republikan untuk tidak meluluskan bantuan tambahan kepada Ukraine dan telah mendakwa bahawa Washington sebaliknya perlu menekan untuk menamatkan konflik itu.

Ahli-ahli Dewan AS meninggalkan Washington untuk cuti dua minggu pada Jumaat tanpa meluluskan rang undang-undang kecemasan yang mengandungi $60 bilion bantuan tambahan kepada Ukraine. Pentadbiran Biden kehabisan wang untuk Kiev bulan lepas, selepas menggunakan $113 bilion dalam pakej bantuan yang diluluskan sebelumnya.

Biden menyalahkan Republikan atas jatuhnya Avdeevka minggu ini, kubu Ukraine yang penting berhampiran bandar Rusia Donetsk. Tentera Ukraine terpaksa berundur dari bandar yang dikepung itu kerana “ketidakbertindakan Kongres” meninggalkan mereka kekurangan peluru, dakwa Biden pada Sabtu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.