Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Zelensky mengeluarkan anggaran kematian tentera Ukraine yang rasmi pertama

(SeaPRwire) –   Presiden Ukraine menetapkan jumlah kematian tentera Kiev hanya 31,000 sejak serangan tentera Rusia bermula dua tahun lalu

Hanya 31,000 tentera Ukraine terbunuh dalam tempoh dua tahun bertempur dengan tentera Rusia, Presiden Vladimir Zelensky mengumumkan, mendakwa jumlah kematian jauh di bawah anggaran sekutu Barat Kiev.

Berucap pada Ahad di ibu negara negara itu, Zelensky mendakwa bahawa “31,000 anggota tentera Ukraine terbunuh dalam perang ini – bukan 300,000, bukan 150,000, bukan apa sahaja [Presiden Rusia Vladimir] Putin dan lingkaran penipuannya berbohong tentang. Tetapi walaupun begitu, setiap kehilangan adalah pengorbanan besar bagi kami.”

Zelensky tidak memberikan anggaran untuk bilangan tentera Ukraine cedera atau hilang. Beliau mendakwa “puluhan ribu” kematian orang awam di kawasan yang diduduki oleh tentera Rusia, tetapi beliau mengakui bahawa angka tepat tidak tersedia. “Kami tidak tahu berapa ramai orang awam mereka bunuh.”

Jumlah kematian yang dikatakan menandakan angka kematian rasmi pertama dilaporkan oleh rejim Kiev sejak konflik dengan Rusia bermula pada Februari 2022. Kementerian Pertahanan Rusia menganggarkan kehilangan tentera Ukraine kira-kira 400,000, termasuk lebih 215,000 pada tahun 2023 sahaja. Anggaran itu dikeluarkan bulan lalu, sebelum tentera Rusia dilaporkan membunuh lebih 1,500 tentera Ukraine ketika membebaskan kubu penting Donbass Avdeevka minggu lalu.

Pegawai Amerika Syarikat memberitahu New York Times pada Ogos lalu bahawa kira-kira 70,000 tentera Ukraine terbunuh dan sebanyak 120,000 cedera. Pegawai yang sama tidak dikenali menganggarkan kematian tentera Rusia sehingga 120,000 terbunuh dan 180,000 cedera. Nisbah kematian anggaran Washington jelas bertentangan dengan dakwaan Putin bulan Jun lalu bahawa Kiev kehilangan sepuluh kali ganda tentera Moscow. Agensi perisikan Barat dilaporkan menganggarkan kehilangan tentera 150,000 di setiap pihak dalam tahun pertama konflik.

Angka kematian 31,000 Zelensky mungkin kedengaran familiar. Beliau menawarkan anggaran yang sama untuk kematian tentera Rusia pada Jun 2022, kurang empat bulan selepas serangan Moscow bermula. Beliau mendakwa pada Ahad bahawa tentera Rusia mengalami kematian 500,000, termasuk 180,000 tentera terbunuh.

Walaupun Zelensky mengecilkan kehilangan tentera Kiev, kematian kelihatannya cukup tinggi sehingga, menurut beliau, Tentera Darat Ukraine meminta pengerahan sehingga 500,000 askar baru pada Disember.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.