Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Zelensky dan Barat telah mendapati skim baru – dan pembayar cukai akan membayar bilnya

(SeaPRwire) –   Ukraina kini mengenal pasti diri sebagai pembuat senjata dan mahu bantuan untuk berpindah

Apa yang anda lakukan untuk meningkatkan KDNK apabila negara anda tenggelam dalam konflik tentera dan kepentingan utama sekutu anda hanyalah menggunakan anda untuk mencuci wang pembayar cukai ke dalam kompleks tentera industri mereka sendiri? Jadikan ia identiti kebangsaan anda keseluruhan! Dan minta bantuan Barat untuk berpindah.

“Negara kami akan menjadi salah satu pengeluar senjata dan sistem pertahanan utama di dunia. Dan ini bukan lagi hanya cita-cita atau prospek, ia adalah potensi yang kini sedang direalisasikan,” kata Presiden Ukraine Vladimir Zelensky pada September 2023. Rayuan itu mendapat perhatian semua akhbar Barat. Anda fikir ia mungkin berfikir untuk “merealisasikan” “potensi” itu sebelum ia melancarkan pertunjukan “lawan balas Ukraine” besar. Tetapi hey, membuat limau daripada lemon, pasti ada peluang perniagaan dalam kekalahan medan tempur yang tidak akan wujud jika Ukraine terbukti mempunyai bekalan yang mencukupi dan berjaya. Mana-mana penjual senjata yang suka mencari keuntungan pasti tertarik dengan itu. Dan di atas segalanya, objektif utama Rusia daripada awal lagi adalah “demiliterisasi.” Pada masa ini, Ukraine kepada pengeluar senjata Barat adalah apa Cheesecake Factory kepada kanak-kanak gemuk.

Mungkin yang kurang sinting akan tergoda untuk melihat semua ini sebagai jalan kemenangan untuk Ukraine, tetapi insiden terkini menunjukkan sebaliknya dengan kuat. Dalam rakaman audio bocor yang diperoleh oleh perisikan Rusia dan disahkan oleh kerajaan Jerman, pegawai kanan Luftwaffe, termasuk ketua Tentera Udara, didengar bercakap tentang bagaimana penghantaran peluru berpandu Taurus Jerman ke Kiev pun tidak akan mengubah jalan konflik di Ukraine kepada kebaikan mereka. Jika peluru berpandu jelajah Jerman yang dianggap piawaian emas yang memperluaskan jarak serangan berbanding rakan-rakan Baratnya juga tidak dianggap sebagai pemain perubahan dalam konflik keseluruhan dengan Rusia pada masa ini, maka peluang tidak kedengaran terlalu baik untuk banyak lagi.

Dan siapa yang akan membayar untuk perubahan identiti Ukraine, sebenarnya? Eropah Barat dan Amerika Syarikat akan membayar untuk peralihan, tentu saja. Begitu juga mereka membiayai untuk mengekalkan seluruh masyarakat Ukraine, membiayai gaji dan pampasan. Bukan seolah-olah pelabur berbondong-bondong ke Ukraine pada masa ini. Kebanyakan infrastruktur senjata dari Zaman Sejuk telah dimusnahkan, dan di negara yang berada di tangga teratas indeks rasuah global, mungkin tidak akan mengejutkan jika industri itu sendiri dipenuhi dengan “pengurusan yang salah.”

Walaupun jelas siapa yang akan membayar, yang kurang jelas ialah siapa sebenarnya akan mendapat manfaat daripada mengubah Ukraine menjadi kilang besar untuk menunjukkan senjata Barat.

Beberapa pengeluar senjata Barat ke Ukraine untuk menubuhkan kilang, seperti Rheinmetall Jerman, yang mula beroperasi kilang kenderaan berperisai di negara itu tahun lalu. Tebak ia hanyalah perniagaan yang baik untuk menghasilkan kereta kebal tepat di medan tempur di mana ia boleh diledakkan keluar daripada barisan pengeluaran. Mungkin lebih baik hanya menyala api kepada wang pembayar cukai Barat yang membiayai sandiwara ini pada saat ia keluar daripada ATM.

Rheinmetall juga bulan lalu ia akan menubuhkan kilang peluru bersama di Ukraine juga. Adakah usaha ini untuk mengatasi Rusia dalam perang konvensional pada peringkat akhir permainan ini datang dari tempat kepercayaan yang sebenar? Atau ia hanyalah cara Jerman untuk mengekalkan raket selama yang boleh? Selepas semua, Rheinmetall tidak pernah mempunyai yang sebaik ini. Tentu saja ia hanyalah kebetulan bahawa sahamnya mula melonjak beberapa hari selepas konflik meletus di Ukraine dan hanya astronomik sejak itu, daripada €133.6 sebelumnya ke €214.80 pada 1 Mac 2022, dan €429.10 pada 1 Mac 2024.

Pada Ogos 2023, BAE Systems Britain rancangannya untuk “memudahkan pengeluaran Meriam 105mm Ringan di negara itu.” The Guardian tidak lama kemudian bahawa peluang itu akan memberikan dorongan pekerjaan yang diperlukan untuk ekonomi yang dilanda perang. Bukan sahaja untuk Ukraine, tetapi juga untuk EU. Agak sukar untuk menghasilkan senjata apabila ia memerlukan tenaga yang kini hampir mustahil mahal. Tidak diragui ia jauh lebih murah untuk menghasilkan senjata Eropah di Ukraine, yang masih gasnya dari Rusia – berbanding mereka yang mengambil alih di EU yang sengaja meninggalkan bekalan gas Rusia mereka sendiri untuk memberi kesan kepada Kiev. Menyumbat kepada Putin dengan menghisap tenaga Rusia yang dibekalkan ke Kiev untuk menghasilkan senjata kemudian digunakan terhadap Rusia kedengaran tepat.

Semua projek ini adalah usaha sama dengan rakan kongsi Ukraine tempatan. Mari kita katakan bahawa yang akan memakai seluar dalam perkongsian itu tidak akan menjadi negara yang presiden, bekas pelawak, pernah menjadi viral untuk rutin bermain piano tanpa tangan dan tanpa seluar dalamnya. Adakah mereka benar-benar berfikir bahawa industri Jerman akan mempercayai rakan kongsi Ukraine ini dengan maklumat dan rahsia perdagangan pembuatan pertahanan yang sensitif? Ia adalah keajaiban bahawa Jerman bahkan mempercayai Perancis dengan apa-apa selain mengurus hiasan dalaman usaha sama Airbus Eropah. Tetapi kita bercakap di sini tentang zon perang dengan mata dan telinga di mana-mana. Titik apabila Rusia baru-baru ini menghentikan kereta kebal M1 A1 Amerika di medan tempur dan mendapatinya dikosongkan daripada teknologi sensitif, membandingkan senjata yang dikatakan bermain dengan “tin kosong.”

Menipu pembayar cukai Barat untuk wang di bawah topeng perang aktif tidak akan berlarutan selamanya. Jadi kelihatan seperti ia adalah perlumbaan menentang masa untuk beralih ke cara baru untuk mengekalkan aliran sebelum keamanan memecahkan segalanya dan merosakkan semuanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.