Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

YouTube menghukum pengguna penyekat iklan – media

(SeaPRwire) –   Anak syarikat Google menyalahkan penggunaan tambahan AdBlock pengguna untuk menjejaskan prestasi komputer mereka

Pengguna YouTube yang cuba mengelak iklan video platform menggunakan tambahan pelayar AdBlock mendakwa platform perkongsian video itu membalas dendam dengan memperlahan prestasi komputer mereka, PCGamer melaporkan pada Selasa, merujuk kepada beberapa sumber dari forum Reddit Youtube.

Pengguna meratapi prestasi komputer mereka yang “laggy” ketika cuba menonton video dengan ad-blockers dinyahaktifkan, dengan satu penulis aduan “menjejaskan sumber komputer secara keseluruhan” dan “membunuh” Chrome Google.

Menyahaktifkan AdBlock dalam usaha untuk mengelak iklan komersial YouTube sebelum dan antara video sebenarnya menyebabkan penggunaan CPU meningkat 17%, penyiasat PCGamer sendiri mendapati, sambil mengakui bahawa “komputer riba terutamanya digunakan untuk melayari mungkin mula mengalami masalah haba”.

Langganan YouTube Premium yang bebas iklan yang menggunakan AdBlock di laman web lain juga mendapati prestasi komputer mereka menderita. Penulis PCGamer lain menyaksikan peningkatan sehingga 18% penggunaan CPU walaupun membayar untuk keistimewaan menonton bebas iklan.

YouTube memberi amaran kepada pengguna bahawa menggunakan penyekat iklan melanggar syarat perkhidmatannya dan baru-baru ini mula menyampaikan pop-up yang mendesak penonton untuk menonaktifkan tambahan tersebut. Walau bagaimanapun, AdBlock sendiri digunakan oleh 60 juta orang, dan tambahan pelayar dengan fungsi serupa berlimpah.

Pengurus Komunikasi YouTube Christopher Lawton menghubungi PCGamer selepas artikel mereka diterbitkan untuk menafikan secara terang bahawa platform video itu bertanggungjawab untuk isu prestasi.

“Kecaman muatan yang dialami oleh pengguna AdBlock dan AdBlock Plus tidak disebabkan oleh usaha pengesanan penyekat iklan kami,” katanya kepada laman itu, yang kemudian mengemaskini artikel untuk memindahkan salah ke atas AdBlock itu sendiri.

YouTube telah lama berjuang dengan usaha pengguna untuk mengelak iklan yang disajikannya sebelum, semasa, dan selepas video yang sebenarnya mereka mahu tonton. Tahun lepas, platform itu menguji kaji mengehadkan pengguna yang menyekat iklan kepada tiga video sebelum mereka diarahkan untuk memilih senarai laman web itu, membenarkan iklannya diputar walaupun dengan penyekat, atau membayar untuk YouTube Premium.

Platform itu mengakui sedang “menjalankan eksperimen kecil secara global” terhadap pengguna yang menyekat iklan dalam kenyataan kepada The Verge, merangka tuntutannya sebagai munasabah kerana “penerbit lain secara kerap meminta penonton untuk menonaktifkan penyekat iklan.”

Pada November, YouTube didapati menghukum pengguna yang menjalankan tambahan penyekat iklan pelayar dengan kelewatan muatan lima saat pada videonya, taktik yang diakui Lawton dalam kenyataan lain kepada The Verge. Pengguna boleh mengharapkan “terus melihat isu seperti ini kerana kaedah pengesanan penyekat iklan YouTube bertambah baik,” katanya kepada outlet itu.

“Eksperimen kecil” yang diakui oleh gergasi video sebelum ini telah menyubjek pengguna sehingga 10 iklan tidak boleh dilangkau semasa satu ‘jeda komersial’ tunggal, menurut blog teknologi 9to5Google.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.