Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Yahudi yang mengundi Demokrat ‘perlu periksa kepala’ – Trump

(SeaPRwire) –   Presiden Republik telah “meninggalkan” Israel

Mantan Presiden AS dan calon presumptive Parti Republikan untuk pilihan raya presiden November Donald Trump pada Rabu mencadangkan bahawa orang Yahudi Amerika akan gila untuk mengundi lawannya pada bulan November.

Trump mengadakan sidang akhbar impromptu di landasan lapangan terbang antarabangsa di Atlanta, Georgia, selepas terbang ke bandar itu untuk mengumpul dana kempen. Beliau menggunakan peluang itu untuk mengkritik pengendalian Presiden Joe Biden terhadap konflik Gaza, antara lain.

“Biden telah kehilangan kawalan sepenuhnya terhadap situasi Israel,” kata Trump kepada wartawan. “Dia telah meninggalkan Israel.”

“Sebarang orang Yahudi yang mengundi untuk Demokrat atau mengundi untuk Biden harus memeriksa kepala mereka,” tambah Trump.

Semasa tempoh beliau di Rumah Putih, Trump secara terbuka menyokong Israel, mengiktiraf pengilhakan Barat Jerusalem terhadap Bukit Golan dan memindahkan kedutaan AS ke Jerusalem. Dalam pilihan raya 2020, kira-kira 70% orang Yahudi Amerika mengundi untuk Biden.

PM Israel Benjamin Netanyahu mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas serangan kumpulan militan Gaza itu pada 7 Oktober yang mengorbankan dianggarkan 1,200 nyawa. Sejak itu, lebih 33,000 orang Palestin telah terbunuh dalam operasi tentera Israel. Ramai orang Amerika Palestin dan Muslim telah menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap Biden atas sokongannya kepada Barat Jerusalem, menuduh beliau tidak berbuat cukup untuk menghentikan serangan Israel.

Mendapati dirinya dikritik dari kedua-dua belah pihak, Rumah Putih telah cuba memuaskan kedua-dua pihak. AS terus menyediakan peluru dan senjata kepada Israel dan menawarkan Netanyahu “sokongan besi” terhadap Iran, tetapi juga menyeru gencatan senjata di Gaza dan pembukaan laluan bantuan kemanusiaan.

Netanyahu kebanyakannya menolak kritikan AS, dengan berkata bahawa “tiada kuasa di dunia” akan menghalang Israel daripada memusnahkan Hamas.

Bulan lepas, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, seorang Demokrat New York yang juga beragama Yahudi, menyeru pemecatan Netanyahu sebagai cara untuk menyelesaikan konflik semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.