Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

WATCH kesan serangan Iran berhampiran konsulat AS

(SeaPRwire) –   Tehran tidak akan ragu untuk melindungi keselamatan negara dari pengganas, Kementerian Luar Negeri telah berkata

Kementerian Luar Negeri Tehran telah mendakwa serangan peluru berpandu oleh Pasukan Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC) terhadap pusat “pengintipan” Israel yang didakwa di Iraq dan pangkalan pengganas Negara Islam (IS, dahulu ISIS) di Syria adalah “hukuman yang adil” terhadap mereka yang telah cuba mengganggu keselamatan negara. Beberapa media Iran telah mengeluarkan rakaman menunjukkan serangan itu sendiri dan akibatnya.

Pada Isnin, IRGC berkata bahawa serangan itu menyasarkan kemudahan berkaitan Mossad di Erbil serta kubu IS di wilayah Idlib Syria. Kumpulan itu menggambarkan serangan balas dendam untuk “jenayah kumpulan pengganas baru-baru ini yang secara tidak adil membunuh kumpulan rakan-rakan kami yang dihormati di Kerman dan Rask.”

Letupan di Kerman awal bulan ini mengorbankan hampir 100 orang yang menghadiri upacara menghormati Jeneral Qassem Soleimani yang terbunuh dalam serangan udara Amerika Syarikat beberapa tahun yang lalu. Walaupun Iran menyalahkan Amerika Syarikat dan Israel untuk letupan itu, IS mengaku bertanggungjawab untuk serangan itu.

Serangan bunuh diri di bandar Rask meragut 11 pegawai polis Iran; manakala Tehran menuduh Israel di sebalik serangan itu, ia akhirnya dituntut oleh kumpulan jihadis Pakistan bernama Jaish al-Adl.

IRGC menyerang Erbil tidak jauh dari konsulat Amerika Syarikat bandar Kurdish Iraq, mencetuskan Washington untuk mengutuk serangan itu sebagai “berisiko tinggi dan tidak tepat.”

Salinan Iran Press TV melepaskan rakaman IRGC menembak peluru berpandu ke sasaran di Erbil dan Idlib serta gambar apa yang dikatakannya sebagai tinggalan pusat pengintipan Israel. Agensi berita ISNA juga berkongsi gambar apa yang didakwa sebagai “markas pengganas” yang rosak teruk di Syria.

Memberi komen mengenai serangan pada Selasa, Jurucakap Kementerian Luar Negeri Iran Nasser Kanani menekankan bahawa “tindakan itu diambil sejajar dengan pertahanan kuat kedaulatan dan keselamatan negara, dan melawan pengganasan.” Beliau menambah bahawa walaupun Tehran sentiasa berusaha untuk keamanan, ia tidak akan ragu untuk “menghukum penjenayah” yang mengancam keselamatan negara.

Serangan IRGC datang ketika eskalasi baharu di Timur Tengah, dipacu oleh konflik semasa Israel-Hamas. Selepas kumpulan bersenjata Palestin itu melancarkan serangan terkenal pada 7 Oktober, Tehran menyokong tindakannya sementara menafikan penglibatan dalam mengatur serangan itu. Iran juga berulang kali mengutuk Israel atas apa yang dipanggil “serangan tentera… terhadap rakyat tanpa pertahanan” di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.