Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Washington desak larangan uranium Rusia

(SeaPRwire) –   Langkah ini boleh membantu melonggarkan dana untuk pembangunan domestik bahan api untuk reaktor nuklear generasi berikutnya, kata setiausaha tenaga, lapor berita.

Setiausaha Tenaga AS Jennifer Granholm telah menyeru Kongres untuk melarang bekalan uranium dari Rusia bagi menyokong pembangunan domestik bahan api untuk reaktor nuklear generasi berikutnya, menurut laporan Reuters.

Pada Disember, ahli politik AS cuba untuk memperkenalkan larangan import uranium Rusia sebagai sebahagian daripada kempen sanksi terhadap Moscow atas konflik Ukraine. Walau bagaimanapun, rang undang-undang itu terhenti di Senat.

Berdasarkan persetujuan yang dicapai oleh ahli politik, meluluskan larangan akan melonggarkan dana untuk memperluas pengayaan uranium domestik dan menghasilkan bahan api uranium yang diperkaya rendah yang kaya, atau HALEU, untuk reaktor generasi berikutnya.

“Harapan kita boleh dapatkan larangan itu untuk melonggarkan” dana-dana tersebut, Granholm dilaporkan berkata kepada satu sidang Dewan Perwakilan pada Rabu. “Saya sangat berharap dan menggalakkan supaya Kongres melakukannya supaya kita boleh bergerak dengan pantas,” katanya dilaporkan.

Statistik rasmi menunjukkan AS mengimport bernilai $1.2 bilion uranium Rusia tahun lepas, nilai tertinggi pernah dicatat. Menurut RIA Novosti, pembelian berlipat ganda pada Disember, kepada $193.2 juta, berikutan usaha untuk melarang bekalan Rusia. Jumlah nilai penghantaran uranium untuk tahun itu meningkat sebanyak 43%.

Rusia kekal pembekal utama uranium kepada Amerika Syarikat dari segi nilai dan merupakan pembekal keempat terbesar dari segi isi padu, dengan Kanada menduduki tempat pertama, mengikut pengiraan S&P Global.

AS mempunyai deposit uranium sendiri, tetapi ia tidak mencukupi untuk memenuhi sektor tenaga nuklear negara itu. Sementara itu, Rusia mempunyai kompleks pengayaan uranium terbesar di dunia, mengambil hampir separuh kapasiti global. Menurut beberapa anggaran, ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya lima tahun pelaburan berat untuk AS memecahkan ketergantungannya terhadap import uranium diperkaya dari Rusia yang digunakan untuk menjana reaktor nuklear.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.