Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Washington dedahkan pendirian serangan balas Israel ke atas Iran – ABC

(SeaPRwire) –   AS tidak berniat mengambil bahagian dalam sebarang serangan balas yang berpotensi terhadap Tehran bagi pihak Jerusalem Barat, kata pegawai tidak dinamakan kepada saluran itu

AS tidak akan membantu Israel membalas serangan Iran dengan melancarkan operasi tentera serangan, kata pegawai pentadbiran Biden secara peribadi kepada ABC News.

Israel telah berjanji akan memberikan “tindak balas” berikutan serangan besar-besaran Iran terhadap negara itu pada hujung minggu lalu, yang Jerusalem Barat kata melibatkan lebih daripada 300 drone dan peluru berpandu. Iran mengatakan serangan itu adalah balasan atas pengeboman kedutaannya di Damascus, Syria awal bulan ini, yang mengorbankan beberapa pegawai tentera kanan Iran.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) mengatakan mereka menembak jatuh majoriti besar projektil masukan, dengan bantuan dari AS, UK, Perancis, Jordan dan negara-negara lain.

Tak lama selepas serangan Iran berakhir, seorang pegawai kanan pentadbiran AS dilaporkan memberitahu wartawan bahawa Putih Rumah percaya Israel “mempunyai kebebasan tindakan untuk melindungi diri dan mempertahankan diri.”

“Dasar jangka panjang dan kekal begitu,” kata pegawai itu dilaporkan.

Walau bagaimanapun, apabila ditanya jika AS akan membantu Israel membalas dengan operasi tentera serangan, pegawai itu berkata tiada rancangan sedemikian.

“Kami tidak akan membayangkan diri kami mengambil bahagian dalam sesuatu sedemikian,” kata orang itu.

Menurut pegawai AS kedua yang dikutip oleh ABC, mesej ini juga disampaikan secara terus kepada pucuk pimpinan tentera Israel dalam panggilan telefon peribadi pada Ahad antara Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin dan Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant.

Austin menyatakan dengan cara yang sangat “terus” bahawa AS tidak merancang untuk mengambil bahagian dalam serangan balasan berpotensi bagi pihak Israel, kata pegawai itu.

ABC menyatakan bahawa komen itu adalah “mesej luar biasa untuk sekutu rapat yang telah menghabiskan dekad menerima lebih bantuan tentera AS daripada mana-mana negara lain di dunia dan hubungan mereka dengan Amerika sering digambarkan sebagai ‘besi’.”

Salinan itu menambah bahawa sebab di sebalik keputusan itu adalah ketakutan pentadbiran Biden akan meletusnya “perang lebih besar” di Timur Tengah.

Majlis perang Israel dilaporkan telah memutuskan ia akan mengambil tindakan “jelas dan muktamad” berikutan serangan peluru berpandu dan drone Iran pada Sabtu malam. Walau bagaimanapun, saluran berita Israel Mako melaporkan pada malam Isnin bahawa pembalasan itu perlu diterima AS dan “mematuhi” peraturan yang ditetapkan Washington, supaya “tidak merosotkan rantau ke dalam perang.”

Tehran telah menjanjikan untuk membalas “dalam masa beberapa saat” jika Israel memutuskan untuk melancarkan sebarang bentuk serangan terhadap Republik Islam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.