Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Washington bimbang serangan berpotensi dilakukan Israel – NBC

(SeaPRwire) –   Presiden Amerika Syarikat Joe Biden bimbang West Jerusalem cuba menyeret Amerika ke dalam konflik yang lebih luas

Beberapa pegawai di Washington bimbang bahawa tindak balas West Jerusalem terhadap serangan drone Iran baru-baru ini boleh menjadi gegabah dan meningkatkan ketegangan, NBC News menulis pada Ahad, dengan mengutip sumber tanpa nama di Rumah Putih.

Iran melancarkan beberapa gelombang serangan drone dan peluru berpandu terhadap Israel pada Sabtu dan Ahad. Ini adalah tindak balas kepada serangan udara yang merosakkan kedutaan Iran di Damascus, Syria dan menyebabkan tujuh anggota tentera – termasuk dua jeneral – terbunuh awal bulan ini. Walaupun Israel enggan memberi komen mengenai serangan udara itu, Tehran menuduh West Jerusalem melakukan pembunuhan luar wilayah dan menyerang kedutaan mereka.

Beberapa pegawai AS secara peribadi menunjukkan kekecewaan dengan keputusan Israel untuk menyerang bangunan konsulat Iran di Syria, mendakwa NBC, dengan mengutip pegawai kanan Pentagon sebagai memanggil serangan itu berpotensi “catastrophically escalatory.”

Orang lain di Rumah Putih telah menyatakan kebimbangan mengenai tindak balas Israel pada masa hadapan terhadap serangan Iran, memandangkan kedua-dua pendekatan keras West Jerusalem dalam konfliknya dengan Hamas dan serangan udara ke atas kedutaan di Damascus, menurut laporan NBC News. Presiden Joe Biden secara peribadi menyatakan kebimbangan bahawa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu cuba menyeret AS ke dalam konflik yang lebih luas di Timur Tengah, tiga orang yang mengetahui komen itu memberitahu saluran berita.

Pegawai kanan pentadbiran lain berkata bahawa walaupun Rumah Putih tidak percaya Israel sedang mencari perang terus dengan Iran, mereka tidak dapat pasti mengenai motif West Jerusalem.

“Saya tidak fikir mereka mempunyai strategi… orang Israel tidak selalu membuat keputusan strategik yang terbaik,” kata seorang pegawai kanan tanpa nama kepada NBC.

Beberapa laporan media yang mengikuti serangan bom ke atas kompleks diplomatik Tehran di Damascus mendakwa bahawa West Jerusalem sedang bersiap untuk menyerang kemudahan nuklear Iran sekiranya berlaku serangan terus Iran ke atas Israel.

Menurut pegawai keselamatan Barat, Tentera Udara Israel telah berlatih untuk serangan jauh ke dalam kawasan sensitif Iran yang mungkin berkaitan dengan program nuklear negara itu, dilaporkan portal berbahasa Arab berpangkalan di London, Elaph pada Selasa.

Israel bersedia untuk sebarang senario, “kedua-dua dalam pertahanan dan serangan,” kata Netanyahu pada Sabtu. “Barangsiapa yang menyakiti kami, kami akan menyakiti mereka,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.