Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Wanita suspek di belakang tembakan Lakewood Church – polis

(SeaPRwire) –   Penjenayah wanita di sebalik serangan senjata api di Lakewood Church – polis

Penyerang yang membuka api di dalam gereja Kristian evangelikal yang penuh di Houston, Texas pada hari Ahad adalah seorang wanita yang memasuki bangunan itu bersama kanak-kanak muda, polis berkata pada hari Ahad.

Suspek wanita memasuki Lakewood Church pada kira-kira 1:53 petang waktu tempatan, memakai jubah trench dengan beg punggung dan bersenjata dengan senapang panjang, Ketua Polis Houston Troy Finner. Wanita itu berusia kira-kira 30-35 tahun dan ditemani “kanak-kanak kecil kira-kira 4-ke-5 tahun.”

Pada satu masa semasa perkhidmatan, wanita itu membuka api. Dua pegawai polis yang sedang cuti – seorang pegawai polis Houston dan ejen dengan Suruhanjaya Minuman Berkohol Texas – menembak penyerang, yang mati di tapak kejadian. Kanak-kanak yang bersamanya telah cedera dalam pergaduhan tembakan.

“Sayangnya kanak-kanak 5 tahun telah terkena dan berada dalam keadaan kritikal di hospital tempatan kami,” kata Finner, menambah hubungan kanak-kanak itu dengan penembak tidak jelas. Salah seorang penghadiri gereja – lelaki berusia 57 tahun – telah terkena di kakinya dan kini juga menerima rawatan.

Menurut ketua polis, penyerang mendakwa dia mempunyai bom, tetapi tiada bahan letupan telah dijumpai. Finner tidak mendedahkan maklumat tambahan mengenai penembak dan tidak memberi komen mengenai motif yang mungkin.

Gereja itu mempunyai purata kehadiran 45,000 orang, menurut media. Ia diasaskan pada tahun 1959 oleh paderi John Osteen dan kini dikendalikan oleh anaknya Joel dan isteri Joel Victoria.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.