Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Von der Leyen mahu penggal kedua – Bild

(SeaPRwire) –   Presiden Suruhanjaya Eropah telah menyatakan keutamaannya jika beliau kekal dalam jawatan

Ursula von der Leyen akan secara rasmi mengumumkan pertandingannya untuk penggal kedua sebagai presiden Suruhanjaya Eropah pada Isnin, tabloid Jerman Bild telah melaporkan. Von der Leyen telah memberi isyarat bahawa beliau mencari penggal kedua, dengan berjanji pada Sabtu untuk melantik seorang “komisioner pertahanan” jika beliau terus kekal dalam jawatan.

Untuk memastikan penggal kedua, von der Leyen terlebih dahulu perlu dicadangkan oleh faksi beliau di Parlimen Eropah, Parti Rakyat Eropah (EPP) yang berhaluan tengah. Berucap kepada Reuters bulan lepas, ahli parlimen EPP Daniel Caspary berkata parti itu akan mencadangkan von der Leyen dalam kongresnya pada bulan Mac, “jika itu yang diingini beliau.”

Jika EPP muncul sebagai parti terbesar dalam pilihan raya Eropah Jun nanti, yang dijangka berlaku, calonan von der Leyen kemudian akan dibentangkan di hadapan Majlis Eropah. Dari situ, undian majoriti oleh 27 ahli majlis diikuti kelulusan akhir Parlimen akan melihat orang Jerman itu dilantik untuk penggal lima tahun yang lain sebagai ketua suruhanjaya.

Lawan-lawan von der Leyen, terutamanya Perdana Menteri Hungary, akan mempunyai sedikit peluang untuk menghalang pencalonannya. Walaupun Hungary akan memegang jawatan presiden berpusing majlis selepas pilihan raya, tiada satu negara ahli boleh meluluskan undian majoriti untuknya. Selain itu, EPP merupakan pertubuhan berbilang parti tengah dan tengah kanan, yang bermakna sebarang pembangkang seperti parti Itali akan dengan mudah ditewaskan oleh Demokrat Kristian von der Leyen dan sekutu-sekutunya.

Von der Leyen sudah sangat menunjukkan bahawa beliau akan mencari penggal kedua. “Jika saya menjadi presiden Suruhanjaya Eropah seterusnya, saya akan mempunyai seorang komisioner untuk pertahanan,” katanya di Persidangan Keselamatan Munich pada Sabtu, tanpa menjelaskan tanggungjawab komisioner itu.

Sejak konflik antara Rusia dan Ukraine bermula, von der Leyen telah meletakkan dirinya sebagai salah seorang penyokong Barat Kiev yang paling ghairah. Beliau telah meluluskan 12 pakej sanksi terhadap Rusia, menyelia pengembangan dramatik ‘Fasiliti Keamanan Eropah’ – dana €12 bilion ($12.9 bilion) yang digunakan untuk menyalurkan senjata ke Ukraine – dan mempercepat permohonan keanggotaan Ukraine ke EU melalui proses permohonan biasanya yang panjang.

Begitu permusuhan hubungannya dengan Moscow sehingga Canselor Jerman Olaf Scholz dilaporkan melarang Presiden Amerika Syarikat Joe Biden tahun lepas daripada menyokong calonannya untuk menggantikan Jens Stoltenberg sebagai setiausaha agung NATO. Menurut akhbar Jerman Welt, Scholz merasakan sikap anti-Rusia yang tegas von der Leyen “mungkin membuktikan kelemahan dalam jangka panjang.”

Von der Leyen dijangka akan mengumumkan pertandingannya selepas perbincangan dengan rakan-rakannya dari Demokrat Kristian pada Isnin, Bild melaporkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.