Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Virus burung dijumpai dalam susu runcit AS

(SeaPRwire) –   Patogen flu burung ditemui dalam susu runcit AS

Zarah virus flu burung telah ditemui dalam sampel susu pengguna di AS, Kerajaan Makanan dan Dadah (FDA) Amerika Syarikat mengumumkan dalam laporan pada Selasa, mendedahkan skala wabak jenis H5N1 Strain Flu Burung Sangat Patogen (HPAI).

Virus ini sebelum ini telah dikesan dalam susu mentah, agensi itu menulis, menambah bahawa walaupun “pasteurisasi cenderung menghapuskan virus,” proses itu tidak dijangka sepenuhnya menghapuskan kehadiran zarah virus.

Kajian nasional FDA juga mendedahkan jejak flu burung dalam “susu dari haiwan yang terjejas, dalam sistem pemprosesan, dan di rak.”

“Setakat ini, kami tidak nampak apa-apa yang akan mengubah penilaian kami bahawa bekalan susu komersial adalah selamat,” agensi itu mendakwa, dengan menekankan bahawa jika proses pengujian mendapati “bahan genetik” dari virus, ini “tidak bermakna sampel itu mengandungi patogen yang utuh dan berjangkit.”

Walaupun FDA menekankan tiada kebimbangan sebenar mengenai keselamatan produk tenusu yang dipasteur, agensi lain berkata hasil ternakan haiwan sakit tidak sepatutnya berada di rak. “Hanya susu dari haiwan sihat sahaja yang dibenarkan untuk diedarkan ke dalam perdagangan antara negeri untuk penggunaan manusia,” Persatuan Pengeluar Susu Kebangsaan menulis di laman webnya.

Sementara itu, Kementerian Pertanian Amerika Syarikat (USDA) mendedahkan bahawa flu burung telah ditemui dalam 33 kawanan lembu susu di lapan negeri setakat Isnin.

Walaupun Influenza Burung Sangat Patogen telah berlarutan selama lebih 20 tahun, penyebarannya kepada ternakan lembu memberi kebimbangan yang besar, akhbar Washington Post menulis pada Selasa.

Kebimbangan “adalah ia kini muncul dalam banyak sampel yang lebih banyak, bermakna jangkitan itu lebih meluas dalam kawanan lembu susu berbanding yang kami sangka,” seorang pegawai kesihatan awam Amerika Syarikat berkata kepada akhbar itu dengan syarat tidak didedahkan identiti.

Kedua-dua USDA dan FDA telah menasihati pengguna untuk mengelakkan minum susu mentah ketika situasi berkembang. Hasil lanjut dijangka dalam beberapa hari dan minggu akan datang, pihak berkuasa berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.