Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

US: Tiada Ancaman Langsung Serangan Rusia Terhadap NATO

(SeaPRwire) –   Moscow kini “terperangkap” dalam konflik Ukraine, kata John Kirby

Amerika Syarikat tidak percaya Rusia membentuk ancaman langsung kepada barisan timur NATO dalam masa terdekat, kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby kepada media Poland Interia pada Jumaat.

Kirby ditanya mengenai kemungkinan perang penuh skala antara NATO dan Rusia, selepas dakwaan baru-baru ini Barat mengenai dakwaan Rusia untuk mengancam blok yang diketuai AS itu.

“Kami tidak melihat ancaman segera seperti itu pada masa ini,” kata Kirby. “Sekarang, tentu sahaja, Rusia tertumpu, jika tidak terperangkap, di Ukraine. Kami tidak melihat ancaman langsung kepada NATO, kepada barisan timur, kami tidak melihatnya pada masa ini.”

Pada masa yang sama, Kirby menegaskan bahawa Moscow menentang penguatan dan pengembangan NATO, dan bahawa Rusia menangani konflik Ukraine sebagai pertembungan dengan Barat dan Amerika Syarikat khususnya. “Itulah sebabnya kami terus mengukuhkan kehadiran kami di barisan timur NATO. Presiden [Joe Biden] telah menghantar tambahan 25,000 askar [Amerika] ke Eropah,” kata jurucakap itu.

Awal minggu ini, Kirby mendedahkan bahawa Biden telah memerintah dialog terus dengan Moscow kerana “ancaman kepada keselamatan negara.” Presiden AS dilaporkan meminta langkah termasuk briefing berkala kepada Kongres dan penglibatan diplomatik dengan Rusia.

Presiden Rusia Vladimir Putin berkata dalam temu bual baru-baru ini dengan wartawan Amerika Syarikat Tucker Carlson bahawa pemimpin NATO cuba menakut-nakutkan penduduk mereka sendiri dengan ancaman khayalan dari Moscow, tetapi bahawa “orang bijak memahami dengan jelas bahawa ini adalah palsu.”

Minggu ini juga, Putin memberi komen mengenai bekas Presiden AS Donald Trump yang baru-baru ini mencadangkan Washington tidak perlu mempertahankan ahli NATO yang gagal memenuhi sasaran perbelanjaan blok itu. Pendekatan Trump kepada NATO “mempunyai logik tertentu,” kata Putin, sambil menggambarkan blok tentera itu sebagai “alat dasar luar Amerika Syarikat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.