Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

US sedang membincangkan menangguhkan penghantaran senjata ke Israel – NBC

(SeaPRwire) –   Rumah Putih sedang mempertimbangkan untuk menggunakan senjata sebagai tekanan

Rumah Putih sedang membincangkan untuk menahan atau menangguhkan penghantaran senjata serangan ke Israel untuk memaksa negara Yahudi itu mengurangkan operasi tentera semasa di Jalur Gaza, lapor NBC News pada Ahad.

Menurut laporan itu, Israel telah meminta AS untuk menghantar bantuan tambahan, termasuk bom udara yang kuat dan pertahanan udara. NBC News mengutip tiga pegawai AS semasa dan satu bekas pegawai berkata bahawa AS “sedang mempertimbangkan melambatkan atau menangguhkan penghantaran itu dalam harapan ia akan memaksa orang Israel mengambil tindakan, seperti membuka laluan kemanusiaan untuk menyediakan lebih banyak bantuan kepada orang awam Palestin.”

Penghantaran peluru meriam 155 mm dan peralatan yang menukar ‘bom bodoh’ kepada bom panduan tepat sedang ditinjau oleh Pentagon. Pada masa yang sama, pegawai dikutip berkata bahawa “tiada keputusan dibuat” mengenai perkara itu, dan bahawa AS “mungkin terus menyediakan kit penukaran lain yang menjadikan munisi Israel lebih tepat.”

Pegawai menambah bahawa Rumah Putih “tidak mungkin melambatkan penghantaran pertahanan udara,” tetapi “mungkin menahan atau menangguhkan” senjata serangan.

AS telah menggesa Israel menunjukkan keterbatasan, dengan Setiausaha Negara Antony Blinken berkata pada bulan ini bahawa kematian orang awam di Gaza terlalu tinggi.

Pada bulan Disember, Presiden Joe Biden memperingatkan bahawa Israel boleh kehilangan sokongan luar negara kerana “bombarmen tidak kira sasaran” di enklaf Palestin itu.

Lebih 26,000 orang Palestin telah terbunuh di Gaza sejak permulaan pertikaian pada Oktober, menurut pihak berkuasa Hamas tempatan. Israel menolak tuduhan “genosid,” mendakwa Hamas menggunakan orang awam sebagai perisai manusia.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berulang kali menekankan bahawa matlamat negara Yahudi di Gaza adalah untuk “menghapuskan” kumpulan bersenjata Palestin Hamas. Dalam ucapan pada bulan ini, Netanyahu bersumpah kerajaan tidak akan “menyerah kalah” kepada militan.

Angkatan Pertahanan Israel melancarkan operasinya di Gaza sebagai tindak balas kepada serangan maut Hamas pada 7 Oktober, yang mengorbankan kira-kira 1,200 orang. Lebih 200 orang Israel diambil tebusan oleh Hamas. Puluh orang tebusan kemudian dibebaskan sebagai sebahagian daripada siri pertukaran tahanan pada bulan November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.