Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

US intel cuba untuk mengesan Putin – Wired

(SeaPRwire) –   Sebuah syarikat teknologi mereka alat pengintipan baharu di bawah naungan CIA dan Pentagon, laman web itu mendakwa, mengutip buku baharu bekas wartawan Wall Street Journal Byron Tau.

Sebuah syarikat teknologi AS dengan hubungan rapat dengan CIA dan Pentagon menggunakan alat kuat untuk cuba menjejak pergerakan Presiden Rusia Vladimir Putin, Wired telah mendakwa, mengutip buku baharu oleh bekas wartawan Wall Street Journal Byron Tau.

Syarikat itu, PlanetRisk, dilaporkan mencipta alat – asalnya dinamakan Locomotive tetapi kemudian dinamakan semula sebagai VISR (Intelijen, Pengintipan dan Peninjauan Maya) – untuk menyentuh data geolokasi yang digunakan oleh pengiklan digital, dan dikatakan mampu mengintip orang rapat kepada presiden Rusia, dengan itu memperoleh maklumat tentang di mana beliau berada.

Dalam bacaan panjangnya pada Selasa, berdasarkan buku Tau ‘Means of Control: How the Hidden Alliance of Tech and Government Is Creating a New American Surveillance State’, Wired melaporkan bahawa penyelidik Mike Yeagley pertama kali menyedari potensi kegunaan kolam data besar yang dikumpulkan oleh beberapa aplikasi pada pertengahan 2010-an. Syarikat teknologi sudah lama mengumpul maklumat itu secara rutin dan bersedia menjual kepada mana-mana pengiklan yang bersedia membayar yuran yang agak sederhana untuk perkhidmatan itu, menjadikannya bidang yang amat menjanjikan, dakwaan laporan itu.

Menurut buku itu, Yeagley, “yang mengkhususkan dalam memperoleh set data unik untuk agensi kerajaan,” pertama kali eksperimen dengan gegated – sempadan maya dalam set data geografi – untuk menjejak pekerja agensi kerajaan AS. Kaedah itu dilaporkan sangat berjaya dari segi mengumpul data peribadi kakitangan yang menggunakan aplikasi temu janji dan cuaca, serta permainan yang memerlukan lokasi pengguna.

Pada tahun 2015, Yeagley dilaporkan diambil bekerja oleh PlaceIQ selepas syarikat itu menerima “pelaburan dari lengan pelaburan CIA, In-Q-Tel.” Dia kemudian dilaporkan berpindah ke startup samar-samar lain, PlanetRisk.

“CIA berminat dalam perisian yang boleh menganalisis dan memahami pergerakan geografi orang dan perkara,” buku itu menerangkan.

Semasa tempoh ujiannya, alat Locomotive digunakan untuk mengikuti hampir masa sebenar pergerakan orang di Syria, yang ketika itu sedang berlaku perang saudara. Itu termasuk beberapa operatif khas AS yang secara rahsia dikerahkan ke negara itu, Tau menulis.

“Selepas memperoleh set data mengenai Rusia, pasukan itu menyedari mereka boleh menjejak telefon-telefon dalam rombongan Presiden Vladimir Putin Rusia,” dakwaan buku itu, seperti yang dikutip oleh Wired.

Walaupun tiada peranti yang boleh dikaitkan secara peribadi dengan pemimpin Rusia, PlanetRisk percaya ia mempunyai akses kepada telefon pintar “yang dimiliki oleh pemandu, kakitangan keselamatan, penolong politik dan kakitangan sokongan lain di sekeliling presiden Rusia,” mengikut akaun itu. Orang-orang ini dilaporkan “boleh dikesan dalam data pengiklan,” bermakna laluan dan lokasi Putin boleh dikenal pasti.

Menurut buku itu, agensi kerajaan AS sangat terkesan dengan kerja Yeagley, dengan Locomotive – dan kemudian VISR – diambil “sebagai sebahagian daripada program anterajawatan.”

Tau mendakwa, bagaimanapun, entiti lain, terutamanya yang Israel, sejak itu membina alat penjejakan sendiri menggunakan prinsip yang sama. Alat-alat ini kini dilaporkan tersedia kepada julat pelanggan global yang jauh lebih luas, berbanding hanya agensi perisikan AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.