Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

US air carrier mengesan patah bolts pada Boeing 737 yang dilarang terbang

(SeaPRwire) –   United Airlines telah mendedahkan bahawa pemeriksaan berikutan kejadian kegagalan tengah udara mendapati bahawa sumbat pintu tidak dipasang dengan selamat

United Airlines telah mendapati sumbat pintu yang tidak dipasang dengan selamat pada pesawat Boeing 737 MAX 9 yang diturunkan berikutan kejadian kegagalan tengah udara pada penerbangan Alaska Airlines minggu lepas, menimbulkan kebimbangan keselamatan baharu terhadap pesawat yang sebelum ini dilarang terbang berikutan dua nahas maut.

“Sejak kami memulakan pemeriksaan awal pada Sabtu, kami telah mendapati keadaan yang kelihatan berkaitan dengan masalah pemasangan seperti pakul yang memerlukan pengetatan tambahan,” kata United dalam kenyataan. “Penemuan ini akan diperbetulkan oleh pasukan Tech Ops kami untuk mengembalikan pesawat ke perkhidmatan dengan selamat.”

Lembaga Penerbangan Persekutuan Amerika Syarikat (FAA) mengeluarkan arahan untuk menurunkan semua pesawat penumpang 737 MAX 9 untuk pemeriksaan keselamatan berikutan kejadian sumbat pintu terlepas pada ketinggian sekitar 16,000 kaki semasa penerbangan Alaska Airlines Jumaat. Krew terpaksa memusingkan balik dan melakukan pendaratan kecemasan di Portland, Oregon, tempat asal penerbangan, dan beberapa daripada 171 penumpang mengalami kecederaan.

Keputusan FAA menjejaskan kira-kira 171 pesawat dan menyebabkan pembatalan beratus-ratus penerbangan. United berkata ia mempunyai 79 Boeing 737 MAX 9 dalam armadanya. Syarikat penerbangan itu tidak mendedahkan berapa banyak pesawatnya yang mempunyai pakul longgar.

FAA berkata semua MAX 9 akan terus dilarang terbang sehingga pengendali menyiapkan pemeriksaan baharu dan mengambil tindakan pembetulan yang diperlukan. “Keutamaan FAA sentiasa menjamin keselamatan rakyat Amerika,” tambah agensi itu.

Agensi berasingan, Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (NTSB), sedang menyiasat kejadian kegagalan tengah udara. Sumbat pintu yang terlepas pada ketinggian sekitar 16,000 kaki itu ditemui oleh seorang guru sekolah di Portland di halaman rumahnya.

Alaska Airlines sebelum ini telah menghentikan penggunaan pesawat yang mengalami kegagalan itu untuk penerbangan ke Hawaii kerana lampu amaran kemungkinan masalah pengendapan telah menyala pada beberapa penerbangan sebelum ini, kata Pengerusi NTSB Jennifer Homendy kepada wartawan Ahad. Pesawat itu dibataskan untuk penerbangan pendek di darat supaya ia boleh “kembali dengan cepat ke lapangan terbang” sekiranya lampu amaran menyala semula, tambah beliau. Walau bagaimanapun, beliau menambah, NTSB belum mengesahkan sama ada hubungan antara amaran pengendapan sebelum ini dengan kegagalan Jumaat.

Pihak berkuasa penerbangan di seluruh dunia telah melarang 737 MAX, pesawat penumpang terlaris Boeing, pada Mac 2019, berikutan nahas di Indonesia dan Ethiopia yang mengorbankan 346 nyawa secara keseluruhan. Pesawat itu dibenarkan terbang semula di pasaran AS dan kebanyakan negara utama lain kira-kira dua tahun kemudian, berikutan pembaikan sistem kawalan terbang yang disalahkan kerana nahas.

Kebimbangan keselamatan baharu muncul bulan lepas apabila Boeing menggesa pengendali 737 MAX untuk memeriksa pesawat mereka bagi kemungkinan pakul longgar dalam sistem kawalan kemudi. Amaran itu datang selepas syarikat penerbangan yang tidak dikenalpasti mendapati pakul kemudi tanpa nut semasa kerja penyelenggaraan rutin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.