Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

US air carrier mendapati pautan longgar pada banyak pesawat Boeingnya

(SeaPRwire) –   Pemeriksaan keselamatan terhadap pesawat Boeing 737 MAX 9 yang diterbangkan oleh Alaska Airlines mendedahkan lebih banyak kegagalan kawalan kualiti.

Alaska Airlines, syarikat penerbangan AS yang kegagalan tengah udara baru-baru ini memaksa semua pesawat Boeing 737 MAX 9 di negara itu diturunkan untuk pemeriksaan keselamatan, mendapati baut longgar pada “banyak” pesawat dalam armadanya.

“Ini membuat anda marah bahawa kita mendapati isu seperti itu pada pesawat baru,” kata Ketua Eksekutif Alaska Airlines Ben Minicucci pada Selasa dalam temubual. Beliau menambah, “Saya lebih daripada terkejut dan kecewa. Saya marah. Ini berlaku kepada Alaska Airlines. Ia berlaku kepada tetamu kami dan berlaku kepada orang kami.”

Minicucci merujuk kepada penerbangan 5 Januari yang bertolak ke California dari Portland, Oregon, yang terpaksa kembali selepas penyumbat pintu terlepas pada ketinggian 16,000 kaki, menyebabkan beberapa daripada 171 penumpang yang tercedera. Hasilnya mungkin jauh lebih teruk jika kerusi sebelah penyumbat pintu tidak kosong – salah satu daripada hanya tujuh kerusi kosong di atas penerbangan itu. “Kami mempunyai malaikat penjaga, sebenarnya, di atas pesawat itu.”

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan AS (FAA) bertindak balas kepada hampir bencana itu dengan menurunkan semua pesawat Boeing 737 MAX 9 di negara itu untuk pemeriksaan keselamatan. Insiden terbaru ini mengikuti larangan sementara terhadap 737 MAX, pesawat penumpang terlaris Boeing, oleh para pengawal selia penerbangan di seluruh dunia pada Mac 2019, selepas kemalangan di Ethiopia dan Indonesia yang mengorbankan seramai 346 nyawa. Pesawat-pesawat itu dibenarkan terbang semula sekitar dua tahun kemudian, berikutan pembaikan kepada sistem kawalan terbang mereka.

Minicucci berkata Alaska Airlines akan menghantar juruaudit untuk meneliti sistem kawalan kualiti Boeing untuk memastikan semua pesawat yang telah dipesan daripada syarikat itu selamat untuk terbang. Beliau menambah bahawa pembawa itu akan mempertimbangkan semula rancangan untuk membeli versi terbaru 737 Boeing, MAX 10 yang tertangguh, daripada Boeing.

Boeing mengeluarkan kenyataan kepada NBC mengakui bahawa “kami telah mengecewakan pelanggan penerbangan kami dan sangat menyesal atas gangguan besar kepada mereka, pekerja mereka dan penumpang mereka.” Syarikat pertahanan besar itu menambah bahawa ia mengambil langkah untuk memulihkan operasi 737 MAX 9 dan meningkatkan prestasi kualitinya.

Seperti Minicucci, Ketua Eksekutif United Airlines Scott Kirby sedang mempertimbangkan semula rancangan untuk membeli lebih banyak pesawat Boeing berikutan kebimbangan keselamatan terbaru. United juga mengesan baut longgar apabila melaksanakan pemeriksaan keselamatan terhadap 737 mereka yang diturunkan. “Saya fikir penurunan MAX 9 mungkin jerang payung terakhir bagi kami,” kata Kirby selasa dalam temubual CNBC. Beliau menambah bahawa Boeing perlu “tindakan sebenar” untuk memulihkan reputasinya untuk kualiti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.