Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Undang-undang keselamatan sempadan Texas ditangguh lagi oleh mahkamah

(SeaPRwire) –   Polis negeri telah dihalang daripada menangkap pendatang haram, beberapa jam selepas Mahkamah Agung AS memberi lampu hijau kepada mereka

Pelaksanaan undang-undang Texas baharu yang membolehkan negeri itu menangkap dan mengusir pendatang haram sekali lagi ditangguhkan, selepas mahkamah persekutuan memerintahkan ia ditangguhkan sementara menunggu keputusan cabaran undang-undang daripada pentadbiran Presiden Joe Biden.

Mahkamah Rayuan Kitaran Kelima meletakkan penangguhan terbaru pada Selasa, hanya beberapa jam selepas Mahkamah Agung AS menolak permintaan kecemasan pentadbiran Biden untuk menghentikan pelaksanaan undang-undang Texas.

Gegaran undang-undang akan sementara mengekalkan status quo sementara Gabenor Texas Greg Abbott berselisih dengan Putih Rumah mengenai lonjakan pendatang merentasi sempadan dengan Mexico. Walaupun keselamatan sempadan biasanya terletak di bawah bidang kuasa kerajaan persekutuan, Abbott telah menggunakan hak perlembagaan negeri untuk pertahanan diri, dengan mendakwa kegagalan tugas Biden telah menyebabkan “serangan” pendatang.

Pada Rabu, panel tiga hakim Kitaran Kelima mendengar hujah daripada kedua-dua pihak sama ada undang-undang Texas yang kontroversi itu harus dikuatkuasakan semula sementara kes yang lebih luas masih tertangguh. Pentadbiran Biden telah menyatakan bahawa hanya kerajaan persekutuan yang mempunyai bidang kuasa ke atas keselamatan sempadan.

Undang-undang baharu, dikenali sebagai SB4, membuat masuk ke Texas dari Mexico di luar pintu masuk sah sebagai kesalahan negeri. Pesalah pertama boleh dihukum dengan penjara sehingga enam bulan, manakala pesalah berulang boleh dihukum dengan penjara 20 tahun. Hakim akan mempunyai kuasa untuk memerintahkan pendatang kembali ke Mexico atau menghadapi pertuduhan jika mereka enggan pergi secara sukarela.

SB4 telah menjadi sebahagian daripada dorongan lebih luas Abbott untuk menjamin bahagian Texas di sempadan Mexico-AS. Apabila mengambil alih jawatan pada Januari 2021, Biden segera menghentikan inisiatif keselamatan sempadan pendahulunya Donald Trump. Sejak itu, AS telah menyaksikan lonjakan pendatang haram dan pengganas yang disyaki, serta peningkatan penyeludupan dadah.

Texas telah menyusun duri berduri sepanjang sempadan dan memasang halangan terapung di Sungai Rio Grande untuk membantu mengurangkan lalu lintas pendatang. Abbott juga telah mengerahkan Garda Kebangsaan untuk mengambil kawalan taman milik negeri, menyegel lintasan popular untuk pendatang haram, dan mencegah pegawai persekutuan daripada menanggalkan halangan yang dipasang.

Gabenor itu menyatakan pada Rabu bahawa walaupun SB4 sementara ditangguhkan, polis Texas telah menangkap pendatang haram atas kesalahan lain, seperti trespassing jenayah. Lebih 41,000 penangkapan sedemikian telah dibuat semasa serbuan “Operasi Lone Star” $12 bilion negeri itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.