Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UN utusan menuduh Israel lakukan ‘genosid’ di Gaza

(SeaPRwire) –   West Jerusalem telah mengutuk laporan Francesca Albanese sebagai tidak senonoh

Tindakan Israel di Gaza layak dikategorikan sebagai genosid pada sekurang-kurangnya tiga asas, menurut laporan oleh Francesca Albanese, perisik khas Majlis Hak Asasi Manusia PBB, yang bocor kepada orang ramai pada Isnin.

Albanese dijadualkan untuk mempersembahkan laporannya kepada majlis pada Selasa. Kumpulan pro-Israel UN Watch memperoleh salinan dokumen itu dan memuatkannya secara online, menuduh beliau anti-Semit.

“Sifat dan skala yang mengatasi Israel menyerang Gaza dan syarat-syarat merosakkan hidup yang ia telah menimpakan mendedahkan niat untuk memusnahkan fizikal orang Palestin sebagai kumpulan,” menulis Albanese dalam laporan itu, bertajuk ‘Anatomi Genosid.’

Beliau mendakwa bahawa Israel telah “memusnahkan Gaza” dalam tempoh lima bulan yang lalu, membunuh lebih daripada 30,000 orang Palestin, memusnahkan 70% kawasan perumahan dan mengusir 80% penduduk enklaf itu.

Terdapat “asas yang munasabah untuk mempercayai bahawa ambang menunjukkan komisen genosid Israel dipenuhi,” kata laporan itu. Ia menuduh Israel melanggar tiga kriteria Konvensyen Genosid: membunuh ahli-ahli komuniti, menimbulkan “kesakitan mental atau fizikal yang serius” kepada kumpulan, dan “dengan sengaja menimpakan ke atas kumpulan syarat-syarat hidup yang dirancang untuk membawa kepada pemusnahannya secara fizikal secara keseluruhan atau sebahagiannya.”

Sebagai bukti niat Israel, Albanese menyatakan “retorik genosid vitriolik” yang datang dari Presiden Israel Isaac Herzog, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, Menteri Pertahanan Yoav Gallant, Jurucakap IDF Daniel Hagari, Menteri Pertanian Avi Dichter, Menteri Warisan Amihai Eliyahu, dan Ahli Parlimen Likud Revital Gottlieb, serta yang lain.

Misi diplomatik Israel di Geneva mengutuk laporan itu sebagai “tidak senonoh” dan “hanya lanjutan kempen yang cuba menggugat penubuhan Negara Yahudi itu sendiri.”

“Perang Israel adalah terhadap Hamas, bukan terhadap orang awam Palestin,” kata misi itu kepada AFP dalam kenyataan.

Menurut Albanese, tentera Israel telah memperlakukan seluruh Gaza sama ada sebagai pengganas atau penyokong pengganas, bermakna “tiada orang Palestin di Gaza selamat oleh takrifan.” Beliau juga merangka peristiwa lima bulan yang lalu sebagai “peringkat peningkatan proses penghapusan penjajahan penempatan,” mendefinisikan genosid sebagai integral kepada ideologi dan amalan penjajahan penempatan.

Bertindak atas petisyen oleh Afrika Selatan, Mahkamah Keadilan Antarabangsa telah memerintahkan Israel untuk melakukan segala yang boleh dilakukan untuk mencegah tindakan genosid di Gaza. Laporan Albanese boleh mempunyai implikasi undang-undang untuk kes itu.

Hamas Gaza menyerbu pos-pos dan bandar-bandar Israel yang bersebelahan pada 7 Oktober tahun lalu, membunuh anggaran 1,200 orang Israel dan menawan 250 orang lain. Netanyahu bertindak balas dengan mengisytiharkan perang terhadap kumpulan Palestin itu.

Majlis Hak Asasi Manusia PBB melantik Albanese sebagai “perisik khas untuk keadaan hak asasi manusia di wilayah Palestin yang diduduki sejak 1967” pada Mac 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.