Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ukraine secara tiba-tiba menarik diri dari perjanjian Laut Hitam – Reuters

(SeaPRwire) –   Kiev tiba-tiba menarik diri daripada perjanjian Laut Hitam – Reuters

Rusia dan Ukraine hampir mencapai perjanjian baru untuk pengangkutan laut di Laut Hitam pada bulan Mac selepas dua bulan rundingan, tetapi Kiev secara tiba-tiba menarik diri, lapor Reuters pada Isnin, menurut sumber-sumber tanpa nama yang mengetahui perkara tersebut.

Laluan kargo ini tanpa perjanjian rasmi sejak 20 Julai 2023, apabila Moscow enggan memperbaharui Perjanjian Inisiatif Gandum Laut Hitam asal yang diperantarai Turki dan PBB. Rusia berkata bahawa AS dan EU tidak menepati bahagian mereka dalam perjanjian itu dengan menghalang eksport makanan dan baja Rusia.

Perbincangan terkini diperantarai Turki atas desakan PBB, dan persetujuan sementara untuk “memastikan keselamatan kapal-kapal dagang di Laut Hitam” dicapai bulan lalu, menurut sumber-sumber Reuters.

Mereka berkata walaupun Kiev tidak secara rasmi menandatangani, ia bersetuju bahawa Presiden Recep Tayyip Erdogan boleh mengumumkan perjanjian sehari sebelum pilihan raya tempatan Turki pada 31 Mac, dengan pakatan itu akan berkuat kuasa sebaik sahaja diumumkan.

“Pada saat-saat terakhir, Ukraine secara tiba-tiba menarik diri dan perjanjian itu gagal.”

Menurut draf yang dilihat Reuters, Ankara telah menjadi perantara persetujuan antara Moscow dan Kiev “untuk memastikan pengangkutan bebas dan selamat kapal-kapal dagang di Laut Hitam,” selaras dengan konvensyen maritim.

Jaminan itu tidak akan digunakan untuk “kapal perang, kapal awam membawa barang tentera,” kecuali jika dipersetujui oleh semua pihak, salinan dokumen itu menyatakan.

Kedua-dua Rusia dan Ukraine akan menawarkan jaminan keselamatan kepada kapal-kapal komersial di Laut Hitam, berjanji untuk tidak menyerang, merampas atau memeriksa mereka, dengan syarat mereka tidak memuatkan kargo atau mengisytiharkan kargo bukan tentera, menurut draf perjanjian itu.

Sebab-sebab Kiev menarik diri tidak jelas, tetapi Presiden Vladimir Zelensky menuduh Rusia menyerang infrastruktur eksport bijian semasa perjanjian asal, dengan itu meletakkan negara-negara yang rentan dalam bahaya.

Ketika berbual dengan wartawan awal tahun ini, Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov menafikan bahawa Moscow pernah menyerang kapal-kapal Ukraine di Laut Hitam semasa perjanjian gandum, Beliau berkata salah satu sebab Rusia tidak kembali ke Inisiatif Gandum Laut Hitam adalah penyalahgunaan laluan kapal oleh Kiev semasa perjanjian itu.

Orang Ukraine menggunakan laluan selamat bebas ini untuk melancarkan senjata mereka dalam bentuk kapal udara tidak berpenumpang,” menyebabkan kerosakan kepada kapal dan pelabuhan Rusia, kata Lavrov. Beliau menambah bahawa di bawah perjanjian lama, hanya 3% bijian Ukraine dieksport ke negara-negara senarai Program Makanan Sedunia PBB yang paling memerlukan.

Sejak itu, Moscow telah menyumbangkan 200,000 tan bijian kepada enam negara Afrika, dengan penghantaran terakhir tiba pada Januari tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.