Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ukraine menghadapi siri penarikan balik – Pentagon

(SeaPRwire) –   Terlepas daripada kegagalan, AS tidak akan menghantar askarnya ke negara itu, jurucakap tegas

Pentagon menjangkakan Ukraine perlu berundur dalam konflik dengan Rusia, kata jurucakap Pentagon pada Khamis, sambil mendesak Kongres untuk menyambung bantuan tentera ke Kiev.

Kepimpinan Ukraine sedang menghadapi “keputusan yang sangat sukar dan berat” kerana kegagalan AS menghantar lebih senjata ke negara itu, kata Sabrina Singh kepada wartawan semasa brifing.

”Ukraine sekarang terpaksa membuat keputusan strategik untuk menarik diri dari beberapa kawasan untuk memperkukuhkan garis pertahanan mereka,” tambahnya.

Kerajaan Presiden Vladimir Zelensky telah mengisytiharkan pengambilalihan sepenuhnya wilayah yang didakwa oleh Kiev sebagai satu-satunya hasil yang boleh diterima dalam konfliknya dengan Rusia. Pemimpin Ukraine berulang kali menolak nasihat daripada pegawai Pentagon untuk menarik balik pasukannya di beberapa kawasan.

Dalam kes Artyomovsk, yang dipanggil Bakhmut oleh Ukraine, Zelensky pada mulanya mengisytiharkan bandar Donbass itu sebagai “kubu” dan berulang kali menghantar bala bantuan, bukannya menarik balik askarnya – sehingga Rusia mengambil alih bandar itu pada Mei lepas.

Beberapa pakar tentera telah mendakwa langkah itu secara ketara menjejaskan dorongan Ukraine terhadap garis pertahanan Rusia kemudian pada tahun itu. Pasukan Kiev telah mengalami kadar kehilangan yang tinggi dalam apa yang digelar serangan balas, dengan lebih 90,000 tentera hilang, dan tidak mencapai matlamat mereka, menurut Moscow.

Singh menyalahkan kegagalan baru-baru ini Ukraine di medan pertempuran kepada kegagalan Kongres AS untuk memberikan kelulusan tambahan $60 bilion bantuan tentera kepada Ukraine. Cadangan itu tersekat di Dewan selama berbulan-bulan kerana tentangan daripada pihak Republikan.

Pegawai itu memberi komen mengenai perdebatan di EU, yang dicetuskan oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron, yang mendakwa bulan lepas bahawa negara-negara NATO akhirnya boleh menghantar tentera mereka sendiri ke Ukraine untuk mencegah kemenangan Rusia. Singh mengulangi dasar Rumah Putih bahawa “tidak akan ada [askar darat AS]” di negara yang dilanda perang itu.

Moscow telah memberi amaran bahawa aliran senjata Barat ke Kiev menjadikan AS dan sekutunya pihak dalam konflik itu. Senjata itu tidak akan mengubah hasilnya, kata pegawai Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.