Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ukraine menganggarkan kos rasuah dalam tentera

(SeaPRwire) –   Audit Kementerian Pertahanan Ukraine Mendedahkan Lebih $262 Juta Belanja Tidak Betul

Kementerian Pertahanan Ukraine mendakwa bahawa siasatan dalaman terhadap amalan perolehan tentera negara itu mendedahkan $262 juta dicuri; mereka yang didakwa mungkin didakwa secara jenayah di tengah serbuan terhadap rasuah.

Menteri Pertahanan Ukraine Rustem Umerov pada Isnin melaporkan keputusan siasatan yang bermula apabila beliau mengambil jawatan empat bulan lalu. Beliau berkata kementerian sedang membersihkan tentera negara itu daripada “peserta tidak bermoral, di dalam dan luar institusi,” serta bekerjasama dengan agensi penguatkuasaan undang-undang untuk mempertanggungjawabkan pegawai rasuah.

“Kami sedang memusnahkan rasuah,” tegas Umerov. “Sistem menentang, tetapi kami akan mengatasinya.” Beliau menambah bahawa berita tentang penangkapan dan pendakwaan rasuah akan menjadi lebih biasa, dan “seni bina perolehan” baru berdasarkan piawaian NATO akan membantu mencegah pencurian masa depan.

Ukraine secara konsisten menduduki tangga teratas negara paling rasuah di dunia, mengikut Transparency International. Laporan CBS News pada Ogos 2022 menunjukkan bahawa kebocoran dan rasuah menghalang kira-kira 70% senjata Barat yang disumbangkan ke Kiev daripada mencapai medan tempur. Ketika Vladimir Zelensky memperkenalkan Umerov sebagai menteri pertahanan baru negara itu pada September lalu, beliau mengenal pasti menghapuskan rasuah sebagai salah satu daripada lima keutamaan utama untuk jawatan tersebut.

Umerov berkata Kementerian Pertahanan bekerja dengan Perkhidmatan Keselamatan Ukraine (SBU) bulan lalu untuk menggagalkan rancangan rasuah melibatkan urus niaga peluru bernilai $39 juta. Perubahan amalan perolehan membantu menjimatkan kira-kira $92 juta, atau 20%, pembelian bukan senjata. Sebagai contoh, perbincangan mengenai pembelian headset mengurangkan harga lebih $300,000.

“Kami sedang membina semula mekanisme perolehan untuk memastikan penyampaian senjata dan bekalan bukan berperang kepada angkatan bersenjata,” kata Umerov. “Mulai sekarang, Kementerian Pertahanan menetapkan peraturan permainan, membentuk dasar dan mengawal tawaran.”

Tentera Ukraine menyaksikan beberapa skandal rasuah di bawah pendahulu Umerov, Aleksey Reznikov, termasuk pembelian makanan pada harga dinaikkan dan pembelian jaket yang dilaporkan hampir menggandakan kos antara ketika ia dihantar dan diterima. Zelensky memecat pengarah 33 pusat perekrutan tentera Ukraine pada Ogos kerana didakwa menerima rasuah untuk mengesahkan pengecualian perubatan palsu bagi bakal tentera yang sangat ingin mengelakkan pengerahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.