Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ukraine memberi amaran tentang kekurangan peluru yang ‘sangat nyata’

(SeaPRwire) –   Kekurangan peluru telah menjadi “masalah yang mendesak” bagi pasukan Kiev, Menteri Pertahanan Ukraine telah mengatakan

Stok peluru Ukraine rendah, kata Menteri Pertahanan negara itu, Rustem Umerov. Komentarnya datang ketika sekutu Kiev mengumumkan pelancaran “koalisi artileri” untuk membantu Ukraine di tengah konflik dengan Rusia.

Koalisi itu, yang terdiri daripada 23 negara, telah diumumkan semasa perjumpaan para penyokong Ukraine di Paris pada Khamis. Menurut Le Monde dan France 24, Umerov sepatutnya hadir ke persidangan Perancis dan AS itu secara fizikal tetapi membatalkan perjalanan pada saat terakhir untuk “sebab-sebab keselamatan” yang tidak didedahkan.

Menteri pertahanan itu sebaliknya menyertai sumber di ibu negara Perancis itu melalui sambungan video, dengan berkata bahawa “tiada alternatif kepada artileri moden; kita perlu terus berusaha dan meningkatkan pengeluaran peluru.”

Berikutan acara itu, Umerov menyatakan X (dahulunya Twitter), dengan memberi amaran bahawa “kekurangan peluru adalah masalah yang sangat nyata dan mendesak yang pasukan bersenjata kami hadapi pada masa kini.”

“Koalisi artileri bertujuan menyelesaikan isu ini,” tulisnya, sambil menambah terima kasih kepada Perancis atas “kepimpinan” dalam inisiatif itu.

Menteri Pertahanan Perancis Sebastien Lecornu berkata pada Khamis bahawa Paris boleh menghasilkan 78 meriam artileri bergerak truk Caesar kaliber 155mm untuk keperluan Kiev sebelum awal 2025. Menurut menteri itu, enam meriam telah dibayar terlebih dahulu oleh Ukraine dan akan diserahkan “dalam minggu-minggu akan datang.” Perancis akan membiayai pengeluaran 12 meriam Caesar lagi, kata Lecornu, dengan mendesak sekutu lain untuk bersama-sama menyediakan 250 juta euro yang diperlukan untuk 60 meriam yang tinggal.

Pada Rabu, ketua Senat Perancis bagi Hal Ehwal Luar Negeri, Cedric Perrin, berkata bahawa Ukraine telah melepaskan tembakan antara 5,000 hingga 8,000 peluru setiap hari, berbanding sehingga 15,000 oleh Rusia.

Kenyataan itu mengikuti laporan Senat, yang menekankan bahawa Perancis, yang menghasilkan 20,000 peluru setiap tahun, dan kerajaan EU lain “tidak setanding dengan cabaran” untuk memenuhi permintaan peluru Kiev. Ahli parlimen mendesak sekutu Ukraine untuk “meningkatkan gear”.

Pada tahun lalu, EU berjanji menyediakan 1 juta peluru kepada Kiev sebelum Mac 2024. Walau bagaimanapun, pegawai Ukraine telah berkata bahawa negara itu hanya menerima kira-kira 300,000 butir peluru daripada blok itu sehingga kini.

Moskow telah berulang kali memberi amaran bahawa penghantaran senjata dan peluru kepada Kiev oleh AS dan EU tidak akan menghalang matlamat operasi tentera Rusia dan hanya akan meningkatkan risiko berhadapan terus antara Rusia dan NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.