Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK perlu menangani ‘ekstremis’ sayap kiri – bekas PM

(SeaPRwire) –   Liz Truss menetapkan kumpulan LGBT dan pemelihara alam sebagai ‘ekstremis’ yang perlu ditentang

Mantan Perdana Menteri British Liz Truss menuduh kerajaan Rishi Sunak cuba “meredakan” ekstremis sayap kiri, yang menurutnya, semakin mempengaruhi institusi British.

Truss, berucap pada Selasa di London semasa pelancaran gerakan Popular Konservatisme, atau PopCons yang baharu, berkata banyak rakyat Britain adalah “rahsia” Konservatif tetapi takut untuk ‘keluar’ sebagai sedemikian. Subset rakyat ini, Truss berhujah, perlu digerakkan untuk mencegah “perpecahan” yang merosakkan antara pembuat undang-undang dan pengundi yang “berfikir kegilaan wokisme yang berlaku adalah tidak masuk akal.”

“Saya takut kita tidak cukup menentang Sayap Kiri,” kata Truss kepada hadirin, termasuk bekas pemimpin UKIP dan Brexit Party (kini Reform UK) Nigel Farage dan bekas anggota Kabinet Jacob Rees-Mogg. Beliau menambah bahawa selama dua dekad Parti Konservatif telah silap dengan cuba “meredakan” ideologi sayap kiri.

Antara matlamat gerakan politik PopCons adalah untuk menekan kerajaan Sunak untuk mengambil dasar-dasar konservatif lebih keras sebelum pilihan raya umum yang dijangka akan diadakan tahun ini. Ini termasuk undang-undang imigresen yang lebih tegas, cukai yang lebih rendah dan komitmen untuk meninggalkan Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah (ECHR).

Dalam ucapan utamanya, Truss mendakwa pembuat undang-undang British tidak mahu menyokong jenis dasar ini kerana “mereka tidak mahu menjadi tidak popular.” Walau bagaimanapun, “ironinya ialah dasar-dasar ini popular,” katanya.

Truss juga menyebut pengalamannya sendiri dari “tidak pernah dijemput” ke majlis makan malam London, sebagai contoh pengaruh ideologi konservatif yang semakin tidak sesuai dengan pengaruh sayap kiri yang meluas dalam masyarakat.

“Saya percaya isu asasnya ialah selama bertahun-tahun… Konservatif tidak pernah menentang ekstremis sayap kiri,” kata Truss. Beliau menambah kumpulan ini termasuk “pemelihara alam” dan mereka yang “menyokong kumpulan LGBT atau kumpulan etnik minoriti.”

Mantan perdana menteri Britain juga mendakwa bahawa “wokisme kelihatan menjadi kurikulum di sekolah,” dan mengkritik usaha untuk mencapai nihil pelepasan gas rumah hijau – yang diperkatakan oleh bekas Ahli Parlimen Lee Anderson hanyalah disokong oleh “orang aneh yang pelik.”

Truss, kini berusia 48 tahun, adalah Perdana Menteri British yang paling singkat tempoh perkhidmatannya, memerintah hanya 49 hari sehingga meletak jawatan pada 25 Oktober 2022 di tengah agenda yang merosot dan perpecahan parti.

Kaji selidik terkini oleh Savanta menunjukkan beliau kekal sangat tidak popular walaupun meninggalkan jawatan lebih setahun lalu. Kira-kira 65% pengundi mempunyai pandangan tidak menyenangkan terhadap bekas PM itu, dengan hanya 11% mempunyai pendapat positif tentang beliau.

Chris Hopkins, pengarah penyelidikan firma kaji selidik itu mengulas mengenai penemuan bahawa gerakan PopCons “tidak mungkin menemui jurucakap yang lebih tidak popular jika mereka cuba secara aktif.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.