Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK parlimen sejuk, lembap, dan dihuni tikus – Politico

(SeaPRwire) –   Renovasi ke atas tanda tanah London yang terkenal telah ditangguhkan berulang kali, walaupun aduan daripada staf dan pengawas

Ahli politik dan pembantu serentak “menghindari” datang ke kerja di Istana Westminster, Politico melaporkan pada Selasa, menggambarkan bagaimana bangunan zaman Victoria yang merosot ini menghalang mereka bekerja di tempat lain untuk mengelakkan sejuk, kulat, dan rodent.

Ahli parlimen British kembali bekerja di Dewan Rakyat pada Isnin, ketika Jabatan Meteorologi memperingatkan bahawa suhu beku akan berterusan untuk minggu depan.

Istana Westminster menawarkan sedikit perlindungan daripada cuaca musim sejuk, beberapa staf memberitahu, dengan menyatakan kegagalan pemanasan yang berterusan, gangguan kuasa, dan tandas berkulat. Laporan yang disusun oleh kesatuan perdagangan GMB – yang mewakili pembantu parlimen – pada 2022 juga mencatatkan batu bata yang merosot dan kaca yang jatuh walaupun di salah satu bangunan yang lebih moden kompleks itu, serta wabak bakteria legionella di pancuran di estet itu.

“Jika ia bukan tapak warisan dilindungi, tidak akan ada cara sama sekali – dengan peraturan kesihatan dan keselamatan semasa – bahawa kami dibenarkan melangkah masuk ke bangunan ini yang rosak dan terjejas,” seorang staf Parti Konservatif memberitahu Politico.

“Saya tidak akan masuk lagi [jika saya boleh],” seorang staf Parti Buruh berkata. “Saya fikir ada rasa bahawa parlimen adalah bangunan yang sangat penting, anda sangat beruntung berada di sini – tetapi ada piawaian asas sebenarnya.”

Kebanyakan Istana Westminster dibina pada abad ke-19 dan tidak direnovasi sejak sebelum Perang Dunia Kedua. Beberapa ahli politik telah mendesak kerja pemulihan selama bertahun-tahun, tetapi undian yang memberi kuasa kerja ini tidak akan diadakan sehingga 2025. Sementara itu, menyemak masalah secara sementara ketika mereka muncul sedang menelan £2 juta ($2.54 juta) setiap minggu kepada pembayar cukai British, seorang pegawai tanpa nama memberitahu Politico pada September lalu.

“Bangunan ini sedang runtuh dan menjadi bahaya kepada semua orang yang bekerja di sini,” Ahli Parlimen Kebangsaan Scotland Pete Wishart berkata dalam ucapan pada 2019. “Ia begitu dilanda tikus sehingga tikus di tempat ini kini memakai pakaian seragam.”

Awal tahun ini, Jawatankuasa Akaun Awam memberi amaran dalam laporan bahawa terdapat “bahaya sebenar dan meningkat” bahawa bangunan itu boleh musnah oleh “insiden memusnahkan” sebelum pembaikan berlangsung.

Ketua Parti Buruh Keir Starmer hampir sepenuhnya mengelakkan bekerja di istana, beberapa pegawai memberitahu laman berita itu. Sebaliknya, beliau memilih untuk bekerja sehingga tiga hari seminggu di ibu pejabat baru parti di Southwark, kira-kira satu batu di sana. “Ia tidak terasa begitu menakutkan, ia tidak sejuk, dan jauh lebih moden,” seorang staf Parti Buruh berkata tentang bangunan baru itu, menggambarkannya sebagai “baik untuk semangat.”

Walaupun senarai aduan, ahli politik tidak mungkin akan menyokong terlalu kuat untuk pemulihan pada hari ini, seorang wakil GMP memberitahu Politico. “Saya tidak fikir umum mempunyai banyak simpati untuk ahli politik dan staf mereka mengadu tentang sejuk di tempat kerja… apabila ada banyak perkara yang lebih buruk berlaku di tempat kerja lain,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.