Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK menubuhkan unit penentang pengintipan baharu

(SeaPRwire) –   Ancaman kini lebih besar daripada zaman Perang Dingin, kata pegawai undang-undang senior

Polis UK telah menubuhkan unit baru untuk memerangi ancaman pengintipan yang didakwa diberikan oleh negara-negara termasuk China, Rusia, dan Iran, pegawai penentang keganasan telah mengumumkan. Unit ini diberi tugas untuk mengurangkan risiko yang mungkin mendahului pilihan raya umum yang dijangka di UK pada separuh kedua tahun ini.

Matt Jukes, penolong komisioner Polis Metropolitan, memberitahu wartawan pada Jumaat bahawa maklumat menunjukkan bahawa ancaman yang diberikan oleh negara-negara bermusuhan “lebih besar sekarang daripada sejak zaman Perang Dingin.”

“Saya tidak mahu menjadi ragu-ragu,” kata Jukes dalam sidang media itu. “Kami sedang membincangkan bahagian aparatus negara Iran, China dan Rusia.”

UK tahun lalu meluluskan Akta Keselamatan Negara, direka untuk memberikan perkhidmatan keselamatan tambahan ukuran untuk menangani sabotaj yang disokong oleh negara. Undang-undang menyemak semula undang-undang pengintipan London yang sedia ada, asalnya diperkenalkan apabila Britain menghadapi ancaman dari mata-mata Jerman semasa Perang Dunia I.

Unit penentang pengintipan baru akan menggunakan kuasa yang diberikan oleh undang-undang itu untuk memastikan bahawa ia “akan menjadi bahagian paling terang muka komuniti keselamatan UK meningkatkan tindak balas terhadap tindakan bermusuhan negara tersebut,” tambah Jukes pada Jumaat.

Beliau juga menyatakan bahawa polis telah menentukan bahawa skala maklumat salah yang ditelusuri dalam talian melebihi apa-apa tahun pilihan raya UK sebelumnya. Beliau menambah bahawa pihak berkuasa telah menyatakan kebimbangan terhadap rancangan untuk membunuh tokoh politik, merujuk lebih daripada 15 ancaman terus yang beliau dakwa berkaitan dengan negara Iran dalam dua tahun kebelakangan ini.

“Ini bukan sekadar retorik,” Jukes terus. “Di kerusi saya, anda cenderung melihat papan pemukaan penunjuk dan terdapat penunjuk khusus yang kami akan fokuskan. Dan sekarang, terdapat jarum pada papan pemukaan itu bergerak ke arah yang salah.”

Pada Disember, warganegara Austria kelahiran Chechnya, Magomed-Husejn Dovtaev, dipenjara selama tiga setengah tahun oleh pihak berkuasa UK selepas dia diperhatikan oleh pengawal keselamatan sedang menjalankan “peninjauan permusuhan” terhadap syarikat media Iran di London. Pemeriksaan telefonnya dilaporkan mencadangkan bahawa dia telah merakamkan pengaturan keselamatan bangunan sebelum penangkapannya.

Semasa perbicaraan Dovtaev, mahkamah diberitahu bahawa stesen TV berkenaan telah mengkritik kerajaan Iran, dan menuduhnya pelanggaran hak asasi manusia. Dovtaev berkata dia telah “diatur” oleh hubungan tidak dikenali, dan merakamkan bangunan itu kerana sukanya seni bina.

Pilihan raya umum UK yang akan datang dijangka akan diadakan pada tahun ini, dan mesti diadakan sebelum 28 Januari 2025, pada masa terakhir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.