Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK menargetkan diplomat Rusia kerana ‘aktiviti berbahaya’

(SeaPRwire) –   London telah mengumumkan ia akan mengusir atase pertahanan Moscow dan mengeluarkan beberapa harta milik Rusia dari status diplomatik

Menteri Dalam Negeri UK James Cleverly telah mengumumkan paket sanksi yang menargetkan kehadiran diplomatik Rusia di negara itu sebagai tanggapan atas apa yang disebutnya sebagai “aktiviti berbahaya” Moscow. Dia menjelaskan langkah-langkah itu sambil menyampaikan ucapan di Parlimen pada hari Rabu.

Langkah-langkah itu mengenakan batasan baru pada visa diplomatik Rusia, termasuk membatasi lamanya diplomat Rusia boleh menghabiskan masa di UK, dan mengeluarkan status premis diplomatik dari beberapa harta milik berkaitan Rusia di negara itu. London percaya bahawa Moscow telah menggunakan harta-harta itu, termasuk Seacox Heath di Sussex dan Bahagian Perdagangan dan Pertahanan di Highgate, untuk tujuan perisikan.

Cleverly juga mengumumkan pengusiran atase pertahanan Rusia, yang telah dilabelkan London sebagai “pegawai perisikan tentera tidak diisytiharkan.”

Menteri itu berkata bahawa diplomat kanan itu dikaitkan dengan serangan terbaru terhadap harta milik komersial di London yang dimiliki oleh warganegara Ukraine. Walaupun siasatan kes itu sedang berjalan, Cleverly menegaskan bahawa contoh-contoh “aktiviti berbahaya yang dilakukan di sini dan di luar negara” memberinya bukti cukup untuk bertindak. Ini didakwa termasuk beberapa kes di mana individu-individu didakwa atas konspirasi untuk melakukan aktiviti pengintipan bagi pihak Rusia dan beberapa “insiden aktiviti siber” yang diletakkan UK pada Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Rusia (FSB).

“Aktiviti-aktiviti ini membawa semua ciri-ciri kempen sengaja oleh Rusia. Kami akan mengambil tindakan untuk menghantar mesej pencegahan kuat kepada Rusia dan untuk mengurangkan lagi keupayaan Perkhidmatan Perisikan Rusia untuk mengancam UK. Kami akan berdiri teguh menghadapi ancaman Rusia terhadap UK dan cara hidup kami,” nyata Cleverly. Beliau menambah bahawa London telah memanggil duta besar Rusia untuk memaklumkan langkah-langkah baru secara rasmi.

Memberi komen mengenai pengumuman Cleverly, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova berkata bahawa “Rusia akan datang dengan tindak balas yang sesuai.” Beliau tidak merincikan apa yang mungkin dilakukan.

UK telah memperkenalkan sanksi berbilang terhadap syarikat dan individu Rusia sejak bermulanya konflik Ukraine, di mana London telah tegas berpihak kepada Kiev. Ketegangan antara London dan Moscow meningkat lebih lanjut awal minggu ini berikutan kenyataan Setiausaha Luar Negeri British David Cameron kepada Reuters bahawa Ukraine berhak menggunakan peluru berpandu jarak jauh yang disediakan negaranya untuk menyerang sasaran jauh di dalam Rusia. Kenyataan itu mencetuskan amaran Moscow kepada London bahawa jika serangan sedemikian berlaku, ia akan membalas tindakan terhadap sasaran British di Ukraine atau di luar negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.