Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK mempunyai kadar serangan asid tertinggi di dunia – data

(SeaPRwire) –   Polis di UK sedang mencari seorang lelaki yang disyaki melakukan serangan asid ke atas seorang ibu dan dua anaknya yang masih kecil

Serangan bahan kimia ke atas seorang wanita dan dua anaknya yang masih kecil di barat daya London minggu lalu telah menyoroti trend peningkatan serius menyerang menggunakan bahan korosif di UK selama beberapa tahun kebelakangan ini, data telah menunjukkan.

Pencarian lelaki sedang berlangsung untuk suspek penyerang Abdul Ezedi, 35, berikutan insiden di Clapham minggu lalu, yang mencederakan 12 orang secara keseluruhan. Seorang wanita, 31 tahun, dan dua anaknya yang masih kecil, berusia lapan dan tiga tahun, masih berada di hospital, dengan kecederaan ibu digambarkan sebagai “mengubah hidup”.

Akhir minggu lalu, polis London mengeluarkan maklumat baru tentang bahan alkali yang digunakan dalam serangan itu, menyatakan ujian makmal mendedahkan ia adalah sama ada natrium hidroksida cecair atau natrium karbonat cecair – bahan kimia yang mudah dibeli secara atas talian atau di kedai peralatan khusus.

Data dari amal ASTI UK, sebuah pertubuhan amal yang mencari untuk menyoroti insiden sedemikian secara global, telah menunjukkan bahawa United Kingdom mempunyai bilangan serangan asid yang direkodkan tertinggi di dunia.

Pada 2022, ASTI mendaftarkan 710 kes serangan dengan bahan korosif, peningkatan 69% berbanding 421 kes tahun sebelumnya. Serangan asid mencapai puncaknya pada 2017, menurut data ASTI, dengan jumlah keseluruhan 941 kes. Data untuk 2023 belum diterbitkan, walaupun Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan telah menyatakan mereka menerima jumlah 82 kemasukan hospital antara 2022 dan 2023 untuk kecederaan akibat bahan kimia korosif.

“Memandangkan sifatnya, kesan serangan asid mencetuskan kesakitan yang tiba-tiba dan menyakitkan, dan kecederaan menyebabkan kecacatan yang mengubah hidup,” kata ASTI.

Serangan yang melibatkan bahan kimia telah dikaitkan dengan keganasan geng di UK, menurut nota ASTI, tetapi data terbarunya pada 2022 mencerminkan wanita kini lebih ditargetkan daripada lelaki. “Ini menandakan peningkatan keganasan terhadap wanita dan kanak-kanak,” kata ASTI di laman webnya.

UK memperkukuh undang-undangnya yang mengawal bahan berbahaya pada 2022, menambah langkah-langkah kepada Akta Senjata Serangan 2019 untuk meletakkan sekatan pembelian bahan sedemikian. Pemilikan bahan berbahaya di kawasan awam membawa hukuman penjara sehingga empat tahun, di bawah undang-undang tersebut.

Ia sudah merupakan kesalahan jenayah di bawah Akta Kesalahan Terhadap Orang 1861 UK untuk menggunakan bahan korosif untuk menyebabkan kecederaan. Kesalahan itu boleh membawa hukuman maksimum penjara seumur hidup di England, Wales dan Ireland Utara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.