Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK disenaraikan negara kedua paling malang di dunia

(SeaPRwire) –   Rakyat Britain kurang gembira berbanding orang Yemen atau Ukraine, kajian baharu mendapati

United Kingdom telah dinamakan negara kedua paling tidak bahagia di dunia dalam kajian yang dijalankan oleh Sapien Labs, sebuah asas neurosains. Menurut kajian itu, kesihatan mental rakyat Britain telah merosot sejak wabak coronavirus, dengan “tiada tanda pemulihan.”

Diterbitkan minggu lepas, penilaian ‘Keadaan Mental Dunia’ Sapien Labs keempat menilai kesejahteraan mental 419,175 peserta Internet merentasi 71 negara. Keputusannya melukiskan gambaran muram dunia berbahasa Inggeris. Daripada 71 negara yang disiasat, negara berbahasa Inggeris seperti United Kingdom, Ireland, Australia dan New Zealand duduk di kuartil terbawah, dengan penduduk United Kingdom hanya lebih gembira berbanding mereka di Uzbekistan.

Kajian itu meletakkan United Kingdom lapan tempat di belakang Yemen dan 12 tempat di belakang Ukraine dari segi kesihatan mental keseluruhan penduduknya. Sebanyak 35% rakyat Britain memberitahu Sapine Labs bahawa mereka sama ada “tertekan atau berjuang,” satu angka turun hanya 0.7% sejak tahun lepas, apabila Britain menduduki tempat terakhir dalam kedudukan.

Untuk menentukan kesihatan mental keseluruhan setiap negara, asas itu menanya soalan 47 kepada individu tentang “mood dan pandangan,” “diri sosial,” “dorongan dan motivasi,” dan “kebolehan menyesuaikan diri dan daya tahan,” antara kategori lain. Walaupun Sapien Labs mencatatkan jawapan kepada soalan-soalan ini secara dasarnya subjektif, laporan lain telah tiba kepada kesimpulan yang sama.

Dalam satu penurunan sejarah dalam taraf hidup, Pejabat Statistik Kebangsaan United Kingdom mendapati pada November bahawa rakyat Britain mengalami penurunan dalam kebahagiaan dan kepuasan peribadi dalam tahun berakhir Mac lepas. Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan The Lancet bulan lepas, kira-kira 1.8 juta orang di United Kingdom kini menunggu rawatan kesihatan mental.

Sapien Labs mencatatkan tahap kesejahteraan mental di seluruh dunia berbahasa Inggeris merosot semasa wabak coronavirus, dan penurunan ini “terus berlarutan tanpa tanda pemulihan.”

Selanjutnya, laporan itu mendapati bahawa kesejahteraan mental adalah lebih rendah di negara-negara di mana makanan pemprosesan dimakan secara biasa, kanak-kanak diberikan telefon pintar pada usia lebih muda, dan hubungan antara ahli keluarga lebih jauh. Negara-negara kaya berbahasa Inggeris mendapat skor paling rendah di seluruh tiga metrik ini.

Republik Dominika menduduki tempat teratas sebagai negara paling bahagia di dunia, diikuti Sri Lanka di tempat kedua dan Tanzania di tempat ketiga. Kesemua 10 negara teratas adalah negara-negara Afrika, Asia atau Amerika Latin.

“Corak ini menunjukkan bahawa kekayaan dan pembangunan ekonomi yang lebih besar tidak semestinya membawa kepada kesejahteraan mental yang lebih besar,” Sapien Labs menulis dalam laporan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.