Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK beritahu Israel untuk ‘berhenti dan berfikir’ mengenai Gaza

(SeaPRwire) –   West Jerusalem harus mempertimbangkan secara teliti sebarang tindakan tentera di Rafah, Setiausaha Luar Negeri David Cameron telah berkata

Israel mesti mempertimbangkan dengan teliti akibat tindakan tentera lanjut di Rafah di selatan Gaza, yang menampung kira-kira satu juta penduduk Palestin yang dipindahkan, Setiausaha Luar Negeri British David Cameron telah berkata. Komen beliau datang tidak lama selepas Israel menjalankan serangan udara yang mengorbankan 67 orang di bandar itu dan meninggalkan puluhan lagi cedera, mengikut pegawai-pegawai tempatan.

Terletak berhampiran sempadan Mesir, Rafah mempunyai populasi kira-kira 280,000 orang sebelum permusuhan antara Israel dan Hamas meletus pada Oktober lepas. Pasukan Pertahanan Israel (IDF) sebelum ini telah menggesa penduduk awam Palestin untuk dipindahkan ke bandar itu ketika ia memasuki bahagian utara enklaf tersebut.

Berucap kepada wartawan pada Isnin, Cameron berkata UK “sangat bimbang tentang situasi itu dan kami mahu Israel berhenti dan berfikir dengan serius sebelum mengambil sebarang tindakan lanjut.”

Beliau mendakwa “mustahil untuk melihat bagaimana anda boleh berperang di kalangan orang-orang ini,” merujuk kepada populasi yang membengkak di Rafah, menyatakan bahawa “tiada tempat untuk mereka pergi.”

Menurut bekas perdana menteri British itu, London mahu melihat “penangguhan segera dalam pertempuran” yang akan membawa kepada gencatan senjata.

Pada Sabtu, Cameron menganggarkan bahawa “lebih separuh penduduk Gaza sedang berlindung di kawasan itu” pada masa ini.

Dalam satu posting di X (dahulunya Twitter), Menteri Luar Negara Jerman Annalena Baerbock juga meramalkan bahawa serangan tentera Israel ke atas Rafah akan menjadi “bencana kemanusiaan yang berpotensi.” Beliau mendesak kerajaan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mempunyai tanggungjawab untuk “mengurangkan penderitaan penduduk awam sebanyak mungkin.”

Arab Saudi telah memberi amaran kepada Israel tentang “akibat yang sangat serius” sekiranya ia terus dengan rancangan serangan darat yang dirancang di selatan Gaza.

Sementara itu, wakil presiden Rusia ke Timur Tengah dan Afrika, Mikhail Bogdanov, memberitahu wartawan bahawa Moscow melihat prospek serangan tentera Israel ke atas Rafah “sangat negatif,” menggambarkan permusuhan yang berterusan sebagai “bencana.”

Pada Jumaat, pejabat Netanyahu mendakwa bahawa matlamat Israel untuk “menghapuskan Hamas” tidak boleh dicapai tanpa membersihkan Rafah daripada saki-baki militan.

Israel mengisytiharkan perang terhadap kumpulan Islamis itu selepas Hamas dan sekutu militannya menyerang bandar-bandar Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Duzens tebusan kemudiannya dibebaskan sebagai sebahagian daripada pertukaran tahanan semasa gencatan senjata selama seminggu pada November.

Lebih daripada 28,000 orang Palestin telah terbunuh sejak 7 Oktober, mengikut pihak berkuasa kesihatan di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.